NieuwsONL in het nieuws

Rentederivaten: Stevent MKB af op een eigen woekerpolisaffaire?

Het rentederivaten-dossier is één van de grootste financiële schandalen van ons land. Duizenden ondernemers kochten van banken een rentederivaat, een ingewikkeld financieel product waarmee MKB’ers het risico op rentestijgingen konden afdekken. Zo’n 20.000 kleine ondernemers kochten voor in totaal een bedrag van circa 26 miljard aan dit soort ‘renteswaps’. Op donderdag 15 juni 2017 zend EenVandaag een reportage uit over de rentederivaten: ‘Stevent MKB af op een eigen woekerpolisaffaire’ waarin Hans Biesheuvel vertelt dat het onacceptabel is dat dit maar blijft voortslepen. “Het afhandelen duurt veel te lang, ondernemers wachten al jaren, het is nu tijd voor actie,” aldus Biesheuvel.

Klik hier om de uitzending te kijken op de website van EenVandaag.

Previous post

Transitiebox - Column Hans Biesheuvel - Telegraaf

Next post

Better regulation: Mirjam Bink in discussie met Frans Timmermans

1 Comment

 1. ralph
  15 juni 2017 at 18:53 — Beantwoorden

  Ik zag Hans Biewsheuvel net op NPO 1 over de problemen met de rentederivaten. Paar maanden terug zag ik op de BBC een documentaire dat er waarschijnlijk meer onderzoek gaat komen hoe het nu precies zat met libor. De bal is aan het rollen gebracht omdat een ondernemer (Holgate) voor zijn gezonde onderneming een lening van 3,5 miljoen BP met aangesmeerde renteswap had afgesloten bij Barclays… Je begrijpt al, net zoals gebeurd is met veel Nederlandse ondernemers is deze Holgate het schip ingegaan omdat de rente omlaag ging.

  Alleen… vraag is: mag Barclays bij Holgate aankloppen als het wist dat de rente omlaag zou gaan? Holgate is op onderzoek gegaan, en vond bewijzen dat Barclays libor manipuleerde. Komt het volgende schandaal: dat is op instigatie van de Bank of England gebeurd, omdat in de financiele crisis in 2007/2008 geen Britse bank nog aan elkaar wilde lenen.

  Low level management is voor de libor manipulatie de gevangenis ingegaan (toen was dat al een raar verhaal) terwijl deze manipulatie in opdracht was van het Sr. management, en die weer op aandringen van de BoE. Ene Alex Pabon kwam in de docu aan het woord. Hij is een Amerikaan die werkte voor Barclays, en die na zijn gevangenis meteen Engeland is uitgezet. Mensen als Bon Diamond en Paul Tucker (laatste is van BoE) wisten ervan, terwijl ze voor een parl. cie getuigden van niet.

  Barclays mensen waren helemaal valselijk bezig omdat ze op basis van de libor manipulatie (in wezen gewoon voorkennis) met eigen geld nieuwe financiele producten gingen uitzetten, zoals rentederivaten. Dat fonds is bekend geworden als het Ricardo Master Fund. In korte tijd is daar veel geld mee verdiend.

  Allemaal leuk en wel, maar als wat voor Barclays geldt… ook voor de Rabo geldt??? Én libor manipulatie én rentederivate leningen?? Is in wezen voorkennis!
  Nu weet ik wel dat Rabo klanten met rentederivate leningen gaat compenseren… maar EN libor manipulatie EN rentederivaten uitzetten is doodgewoon oplichting m.i. Compensatie is dan een rare term.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *