Nieuws

Toekomstbestendig belastingstelsel: Hans Biesheuvel op NOB Jaarcongres

Woensdag 21 juni 2017 gaf Hans Biesheuvel de keynote speech op het jaarcongres van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs in het DeLaMar Theater in Utrecht. Vanuit ondernemersperspectief vertelde hij hoe we samen een toekomstbestendig belastingstelsel kunnen creëren.

Het probleem van het huidige fiscale stelsel is dat het de speelbal van het instrumentalisme en politiek opportunisme is. De oorzaak hiervan is dat er geen masterplan is voor het belastingstelsel. Op basis van de waan van de dag en de overheersende politieke kleur worden er naar hartelust maatregelen, aftrekposten en voorzieningen toegevoegd. Een onduidelijk en onsamenhangend systeem is het gevolg. Zonder politiek commitment om het stelsel te hervormen zal dit ook niet veranderen.

 

Niet alleen benoemde Biesheuvel de verslechteringen voor DGA’s en ondernemers die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd en de noodzaak om te hervormen, hij gaf de aanwezigen ook een aantal quick wins mee. De belangrijkste quick wins zijn: 1. de WIG verkleinen; 2. Oplossing Wet DBA; 3. Vermogensrendementsheffing naar werkelijk rendement; 4. Vennootschapsbelasting verlagen en de grondslag verbreden; 5. De werkkostenregeling; 6. Snoeien in aantal belastinginstrumenten (onderzoek Algemene rekenkamer); 7. Innovatiebox naar transitiebox.

 

Previous post

Better regulation: Mirjam Bink in discussie met Frans Timmermans

Next post

'Eigen wettelijke status voor zzp'ers', Hans Biesheuvel bij BNR

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *