ONL in de media

Hans Biesheuvel bij BNR over Wet DBA

“Het is best veel en het zijn vooral kwalitatief goede meldingen, moet ik zegen. Het zijn overigens niet meldingen alleen maar van zzp’ers, maar vooral ook van hun opdrachtgevers, vaak grote opdrachtgevers, die echt in de problemen zijn gekomen door deze toch heel overhaast ingevoerde wet.”

“Heel veel zzp’ers zijn simpelweg hun omzet kwijt geraakt, omdat opdrachtgevers bang zijn voor naheffingen en boetes. Het systeem is gebaseerd op het afsluiten van modelcontracten, maar ja, die moeten wel goedgekeurd worden door de belastingdienst. Er zijn maar liefst 4,5 duizend modelcontracten ter goedkeuring ingediend en de fiscus kan dit absoluut niet aan. Nog geen 10% van de modelcontracten is überhaupt bekeken. Gemiddeld 3, 4 maanden zit je te wachten op toestemming, dan is de opdracht vaak al weer voorbij zeg maar, dus dat is niet te hanteren.”

“Opdrachtgevers zitten ook met het probleem. Ze hebben werk, willen dat uitbesteden, dan moeten vervolgens eerst een modelcontract gaan opstellen, dat kost heel veel tijd. Vervolgens moet je elf, twaalf weken wachten voordat de fiscus toestemming geeft. En men is ontzettend bang voor naheffingen en boetes, omdat je gewoon simpelweg niet weet hoe gaat die belastingdienst er naar kijken.

Het lastige probleem bij al die modelcontracten is eigenlijk de gezagsverhouding. De arbeidswetgeving in Nederland dateert uit 1912, daar staan alle artikelen over gezagsverhouding. Daar gaan we hier ’s morgens om half zeven even niet te diep op in. Maar het probleem is dat in veel van die gevallen de fiscus zegt: er is een gezagsverhouding tussen bijvoorbeeld de hoofdredacteur en journalist of de chef van de bouwplaats en een bouwvakker. Dan is er een dienstbetrekking en dan ben je fiscaal aan de beurt. En dat risico willen de opdrachtgevers niet nemen”.

“Wat zou moeten, zijn eigenlijk drie stappen die we moeten zetten. 1. We moeten nu het bloeden stoppen, het bloedt nu echt die wet. Ik heb gezegd: schort die wet nu gewoon op, zet hem in de ijskast, want we kunnen zo niet verder. Teveel mensen zitten in onzekerheid. 2. We moeten die arbeidswetgeving die uit 1912 dateert, moeten we echt vernieuwen en moderniseren. Zorgen dat die zzp’er überhaupt voorkomt in het arbeidsrecht. Die komt nu simpelweg niet voor, we denken nu nog in de oude hokjes: of werkgever of werknemer. Daar kan niemand mee vooruit. 3. Als we die arbeidswetgeving gemoderniseerd hebben, dan moeten we kijken naar welke fiscale spelregels horen daar nou bij. Waarbij ik zeg: stimuleer het ondernemerschap, stimuleer al die hardwerkende mensen. Het overgrote deel van de zzp’ers, 95%, dat zijn hoogwaardige professionals die heel goed hun werk doen en heel belangrijk zijn voor de weerbaarheid van de Nederlandse economie. Ga dat niet afstraffen of afremmen maar stimuleer dat gewoon.”

Hans Biesheuvel sprak op donderdag 10 november ’s ochtends op BNR nieuwsradio. Het volledige fragment kan hier teruggeluisterd worden.