ONL in het nieuws

Hans Biesheuvel in Nieuwsuur

Hans Biesheuvel was vrijdag 9 oktober in Nieuwsuur over de oplossing voor werkloze 50-plussers.

Kijk hier de uitzending

De economie trekt aan en de werkloosheid daalt. Maar oudere werklozen profiteren niet mee. De langdurige werkloosheid onder 50-plussers is een groot en hardnekkig probleem. Tweederde van hen is na een jaar nog steeds werkloos. Hoe ouder, des te kleiner de kansen op de arbeidsmarkt.

Ouderen boven de 55 en 60 jaar komen amper aan de bak. Terwijl mensen steeds langer moeten doorwerken. Veel ouderen belanden van de ww in de bijstand zonder perspectief op werk. Het blijkt voor hen lastig om via uitzendbureaus aan de slag te gaan. Als het al lukt, is het vaak tijdelijk en slechts voor een paar uur.

In Nieuwsuur vanavond een gesprek met ING-econome Marieke Blom en hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp.

Groot sociaal probleem

Beiden vinden de ouderenwerkloosheid een van de grootste sociaal economische problemen van dit moment en vinden dat het kabinet drastische maatregelen moet nemen om het tij te keren.

Afgelopen weken sprak Nieuwsuur met veel oudere werkzoekenden. Zij hebben niet de indruk dat er nog iemand op hen zit te wachten. Sommige ouderen hebben inmiddels al 500 keer gesolliciteerd zonder ooit te zijn uitgenodigd voor een gesprek.

Handjes

Nieuwsuur sprak ook met veel werkgevers. Zij hebben inderdaad geen zin om ouderen in dienst te nemen. Evert De Boer runt als franchise-nemer drie Hema-winkels en peinst er niet over om ouderen in dienst te nemen.

“Dat is geen leeftijdsdiscriminatie. Wij kiezen de beste mensen in de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wij zijn gewoon een Hema, hier heb je handjes nodig. En handjes zijn in Nederland kostbaarder als ze ouder zijn. Helaas.”

Hans Biesheuvel, oprichter van de werkgeversorganisatie Ondernemend Nederland, vindt dat werkgevers door dit kabinet zijn gepest. Het is nu echt genoeg geweest.

“Werkgeverschap is nooit zo onaantrekkelijk geweest. Werkgevers nemen niet zo makkelijk meer mensen aan. Twee jaar doorbetalen bij ziekte betekent voor een gemiddeld bedrijf van 2 tot 3 werknemers vaak het einde van een bedrijf. Ook is er veel onzekerheid over het nieuwe ontslagrecht. Bovendien heeft het kabinet-Rutte in een heel korte tijd de accijnzen, btw en loonbelasting verhoogd, terwijl het midden- en kleinbedrijf hebben gevochten voor hun voortbestaan.”

Fysiek

Ondernemer Rien Van Os heeft een loodgietersbedrijf. Hij vindt het risico veel te groot om ouderen in dienst te nemen. “Ons werk is kennis koppelen aan handjes, veel sjouwwerk en daar moet je fit voor zijn. Iemand van 65 kan dit werk fysiek niet meer aan. Als je te veel ouderen in het bedrijf heb, kan je niet voor iedereen een baantje creëren. Zoveel mensen hebben wij niet nodig om een magazijn aan kant te houden.”

Eigenlijk neemt hij überhaupt geen mensen meer in dienst. “Dat risico is veel te groot. Als iemand ziek wordt, betaal je twee jaar loon door. En sinds 2014 is de wet gewijzigd waardoor je na die twee jaar ook nog maximaal tien jaar boete betaalt over de sociale lasten. Eigenlijk ben je gek als je nog een medewerker in dienst neemt. Wij huren noodgedwongen zzp’ers in terwijl we eigenlijk liever werknemers in dienst nemen.”

De werkgevers zeggen dat wel met ouderen willen werken, maar dan moet het kabinet een aantal zaken echt anders gaan regelen.

Previous post

Minister vertraagt oplossing voor problemen late betalingen

Next post

Video ONL voor Ondernemers

2 Comments

 1. 3 november 2015 at 20:40 — Beantwoorden

  Dank voor het artikel over werkloosheid onder ouderen.

  Wat niet gezegd wordt maar wat wel degelijk telt is dat ouderen een verkeerd beeld hebben van de arbeidsmarkt en hun verdiencapaciteit. Dat heeft alles te maken met het historisch gegroeide, inmiddels achterhaalde, niet marktconforme loonbeleid met periodieken en schalen waarbij ouderen nog steeds te gemakkelijk via opgebouwde rechten en veelal bedrijfseconomisch onterecht een te hoog loon verkrijgen.

  Het is jammer voor de oudere maar deze zal bij werkloosheid genoegen moeten nemen met minder zekerheid en een lager loon. Zo zit de arbeidsmarkt voor jongeren ook in elkaar.

  Een oudere met energie regelt het overigens zelf, daar zijn zeker kansen voor maar fiscaal gezien kan het nog wel een stuk beter..

 2. J.A.Konning
  9 februari 2016 at 14:43 — Beantwoorden

  Geachte heer Biesheuvel ,
  Uw reactie gezien in Nieuwsuur van maandag 8-2-2016 .
  Dat het ondernemend Nederland nu 600 miljoen kost kan ik mij voorstellen maar toen er nog normale controles waren en de papierhandel bij de grens geregeld moesten was Nederland de 2de economie van Europa ! Door toedoen van Brussel is dat allang niet meer het geval (zeker niet voor de gewone burger) en inderdaad alleen de banken en grote ondernemingen hebben baat bij de EU maar de gewone burger moet het bekopen . Begrijpelijk dat U zich daar niets van aantrekt zeker naar die onzinnige opmerking over de heer Wilders , bespeur ik bij U ook angst net zoals veel vooraanstaande politici die nu met modder beginnen te gooien ? Ook de Nederlandse ondernemer is afhankelijk van die burger.

  vriendelijke groet Konning Assen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *