Schaduwkabinet

• Goed doel, verkeerde methode

donderdag 18 december 2014
Deze column van Hans Biesheuvel is verschenen bij De Financiële Telegraaf

Kon het maar, een doelstelling zetten en slechts onder de dreiging van straf ervan uit gaan dat je targets gehaald worden. Dit is wat de quotumwet probeert. Hoe nobel ook, het getuigt van een hoge dosis wensdenken. De maakbare economie bestaat niet. Met de huidige regels bestaan die 100 000 banen ook niet.

Er worden geen banen gecreëerd op de tekentafel, of op basis van een akkoord. Banen ontstaan bij bedrijven, omdat ze medewerkers aannemen die producten ontwikkelen en verkopen. Pak het probleem dus aan bij de bron. Dat zijn de lasten op arbeid en vuistdikke cao’s. Verlaag de risicoperceptie bij ondernemers.
Het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking moet makkelijker worden. Creëer een fiscale stimulans, geef keiharde garanties dat het risico niet bij de ondernemer ligt als de beperking van de werknemer in de praktijk te groot blijkt. Zorg voor kristalheldere communicatie over de spelregels.
Ondernemers zijn zeker bereid om mensen met een arbeidsbeperking een plaats te geven. Een gekunstelde quotumwet is alleen niet de juiste route. We willen allemaal dat mensen uit de kaartenbakken bij het UWV verdwijnen. Ook voor deze mensen is het beter als ze worden aangenomen op basis van hun kwaliteiten. Op basis van wat ze wél kunnen, niet omdat het moet.
Ik vrees dat bedrijven zich niet zullen laten opjagen door het zwaard van Damocles. Mensen met een arbeidsbeperking zijn straks de dupe, zij zijn dan nog steeds niet aan de slag!