Schaduwkabinet

• Alle ballen op het mkb

woensdag 23 juli 2014
Column van Aad Ouborg – Schaduwminister van Buitenland & Export
Ook verschenen bij de Telegraaf MijnBedrijf

Alle ballen op het mkb

Als fervent sportliefhebber heb ik de afgelopen tijd genoten. Eerst van het WK hockey in Den Haag. En daarna natuurlijk van het WK voetbal in Brazilië. Bij beide toernooien heeft Nederland laten zien ook in de sport een wereldspeler te zijn. ‘We’ hebben er een mooi een-twee-drietje van gemaakt: goud voor de Oranje hockeyvrouwen, zilver voor de hockeymannen en brons voor de voetballers. Er is nu wat meer ruimte ons bezig te houden met een ander evenement. Het is meer een gezelschapsspel dan een sport, maar wel een zeer relevant spel: wie krijgt in Brussel welke stoel?

Na de verkiezingen van het Europees Parlement komen de nodige topfuncties vacant: voorzitter Europese Commissie, voorzitter Europese Raad, Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid en ook de 26 Eurocommissarissen moeten op zoek naar een andere baan. Eén positie is inmiddels vervuld. De Luxemburgse oud-premier Jean Claude Juncker is benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Hij is zeg maar de coach van het Europese team. Of hij op de Brusselse velden net zoveel kwaliteit, creativiteit en lef gaat laten zien als Louis van Gaal in Brazilië waag ik te betwijfelen, maar we gaan het beleven.

Wat nu veel interessanter is, is hoe coach Juncker zijn team van Eurocommissarissen selecteert. Dat is in de Europese context een ingewikkeld gedoe. Het heeft meer weg van ordinair handjeklap dan een eerlijke selectie op grond van competenties en kwaliteiten, maar de belangen zijn gigantisch groot. Kijk alleen maar naar de cijfers: de Europese Unie werkt met een begroting van ruim 135 miljard. In Brussel en in alle andere Europese regeringssteden is het spel van loven en bieden daarom al maanden in volle gang. Ieder land wil een nationale kandidaat op een invloedrijke post en dan hebben we het meestal over een post in de financieel-economische hoek.

Benoem een Eurocommissaris voor het mkb
Ik heb eens onderzocht welke portefeuilles er eigenlijk in die ‘zware’ financieel-economische hoek zitten. Er is een Eurocommissaris voor Mededinging, één voor Industrie & Ondernemerschap, één voor Economische & Monetaire Zaken en één voor Handel. Waar is de Eurocommissaris voor het mkb? Ja, er is iemand die gaat over ondernemerschap, maar die heeft ook industriepolitiek in zijn pakket. Dan weet ik wel waar de focus van die commissaris ligt… niet bij de belangen van mkb’ers in ieder geval. Daar moeten we dus als Nederland verandering in brengen. In ons land zijn een paar grote ondernemingen, maar 99% is mkb. Dat zal in andere Europese landen niet veel anders zijn. Dus willen we groei en banen in Europa? Benoem een Eurocommissaris voor het mkb.

Slimme combinatie
Begrijp me goed, er hoeft echt geen extra topfunctie gecreëerd te worden. Er zijn er al (meer dan) genoeg. Maak daarom een slimme combinatie. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een Eurocommissaris voor Ondernemerschap, Handel en mkb. Je wilt op zo’n cruciale post natuurlijk wel iemand met visie en verstand van zaken. Je moet gewoon de beste nemen. Als het gaat om topfuncties zou er geen ruimte moeten zijn voor excuustruzen en compromiskandidaten. Dat zou Mark Rutte als pragmatisch politicus en voormalig HR-manager in het bedrijfsleven als geen ander moeten weten. Ik vind het daarom jammer dat de namen die ik in de kranten lees van mensen die Nederland naar voren schuift voor een Brusselse functie, allemaal doorgewinterde politici zijn. Waar blijft de doorgewinterde ondernemer die echt werk kan maken van het aanjagen van de Europese economie? Daarom tot slot mijn advies aan onze minister-president voor als hij een dezer dagen weer aan het lobbyen is in Brussel. Beste Mark, het is eigenlijk heel eenvoudig: Alle ballen op het mkb!