Schaduwkabinet

• ‘Good old FNV’

donderdag 5 februari 2015
Deze column van Hans Biesheuvel is te lezen bij De Financiële Telegraaf

Vorige week verraste FNV voorzitter Ton Heerts ons met een voorstel voor een onverantwoorde lastenverzwaring. Nou dacht ik dat belastingverhoging het exclusieve terrein was van de huidige regeringscoalitie, maar ook Ton Heerts kan er wat van. Hij wil de winstbelasting voor bedrijven met maar liefst 7 miljard op jaarbasis verhogen. In zijn visie profiteren ondernemers van de economische infrastructuur in Nederland en dragen daar te weinig voor af. Zijn betoog was zo kort door de bocht dat het ongeloofwaardig wordt.

Wat Heerts vergeet te vermelden is dat de lasten de afgelopen jaren al met 18 miljard zijn verhoogd. Van de totale Rijksbegroting wordt nog geen kwart uitgegeven aan economische randvoorwaarden en investeringen. Verreweg het grootste deel wordt uitgegeven aan onze collectieve zorg en de sociale zekerheid. Ondernemers betalen hier fors aan mee. Het zijn kosten die Heerts handig vergeet.

Hoe dan wel? Schep de juiste condities voor groei. Ondernemen moet weer lonen. Maak het belastingsysteem simpeler en verlaag de lasten voor bedrijven. Ik vind dat 2/3e hiervan de komende jaren terecht moet komen bij het MKB en 1/3e bij het grootbedrijf. Multinationals kunnen door fiscale optimalisatie inderdaad hun belastingdruk verminderen. De banen zitten bij het MKB, zij moeten juist meer ruimte krijgen. Lasten verhogen kost banen, lasten verlagen levert banen op.

Het geschetste plaatje van Heerts is een staaltje ouderwetse stemmingmakerij. De ‘good old FNV’ is bijna retro; het is zo herkenbaar jaren zeventig.