ONL start samenwerking met VAN Kansspelen

‘Verhoging kansspelbelasting allesbehalve ‘fair play’

VAN Kansspelen, de Nederlandse brancheorganisatie voor gereguleerde offline kansspelaanbieders, heeft deze week een samenwerkingsovereenkomst met ONL voor Ondernemers getekend. Hiermee sluiten zij zich aan bij het brede netwerk van brancheorganisaties die door ONL voor Ondernemers worden vertegenwoordigd in Politiek Den Haag.

Een actueel en zeer urgent onderwerp binnen de branche is een coalitievoorstel om de kansspelbelasting wederom te verhogen, nu zelfs met 25%. Uit recent onderzoek van KPMG blijkt dat deze onderscheidende groep legale ondernemers, veelal familiebedrijven en lokale mkb-ondernemers, steeds vaker in de knel komt. Het wordt hen onmogelijk gemaakt om een rendabele exploitatie van aantrekkelijk, veilig en verantwoord offline klein spel op fysiek gecontroleerde locaties aan te kunnen blijven bieden. “Het gevolg hiervan zal zijn dat bedrijven omvallen, het aanbod verdwijnt en dat illegaal gokken toeneemt.” alarmeert voorzitter van VAN Kansspelen Henry Meijdam. De verhoging werkt toenemende verslavingsproblematiek, criminaliteit en ondermijning in de hand. Belastinginkomsten uit deze branche zullen juist dalen, maatschappelijke kosten stijgen en geldende beleidsdoelstellingen rond preventie en kanalisatie worden ondergraven.

ONL-voorman Erik Ziengs vindt het een logische stap dat VAN Kansspelen de samenwerking versterkt met ONL. “De voorgenomen verhoging van de kansspelbelasting van het kabinet van 30,5 procent naar 37,8 procent is allesbehalve fair play”, stelt Ziengs. “Er zijn nota bene zowel dit jaar als vorig jaar al impactvolle verhogingen doorgevoerd. Alweer een stijging van maar liefst vijfentwintig procent kan de nekslag betekenen voor deze offline kansspelbranche. En dat terwijl eind vorig jaar met een breed gesteund amendement juist een noodzakelijke verlaging voor de offline branche in het vooruitzicht werd gesteld. Nu plotseling toch weer een enorme verhoging doorvoeren heeft weinig van doen met goed bestuur en bestaanszekerheid. Op dit punt kunnen wij samen optrekken richting de Haagse politiek.” Het nieuwe kabinet wil met het verhogen van deze belasting meer geld binnenhalen voor de staatskas. “Maar dit pakt averechts uit en heeft grote negatieve gevolgen”, constateert Ziengs. “Gokken kan hierdoor meer de illegaliteit ingaan waardoor er op termijn andere problemen ontstaan. Denk aan gokverslavingen en een toename van ondermijning.” De leden van VAN Kansspelen bieden streng gereguleerd fysiek klein kansspel (maximaal 20 cent inzet per spel) aan in speelautomatencasino’s en hoogdrempelige horecagelegenheden. De overeenkomst werd van ONL-zijde ondertekend door Ziengs en vanuit de VAN door voorzitter Henry Meijdam en directeur Daan Keij. Meijdam: “Dit komt niet vanuit het niets. De VAN heeft al langer positieve ervaring met ONL en afgelopen tijd hebben we ook met Erik als nieuwe voorzitter prettige en constructieve gesprekken gevoerd. Een goede basis om onze samenwerking te verstevigen”.

Header Van Kansspelen (1)
Links: ONL voorzitter Erik Ziengs, rechts: VAN kansspelen voorzitter Henry Meijdam

Meer nieuwsberichten

Vacature Beleidsmedewerker Public Affairs (1)
Vacature alert: Beleidsmedewerker public affairs
Geplaatst op: 09-08-2024
Header Van Kansspelen (1)
ONL start samenwerking met VAN Kansspelen
Geplaatst op: 09-08-2024
Pexels Hoan Ngọc 6961085
Alle verduurzamingsverplichtingen voor ondernemers op een rij
Geplaatst op: 25-07-2024