Reactie ONL op regeerprogramma kabinet-Schoof

‘Nieuw kabinet heeft meer oog voor kleinere ondernemer’ 

Het nieuwe kabinet heeft meer oog voor de kleinere ondernemer. Dat blijkt uit het regeerprogramma dat het kabinet-Schoof vrijdag naar buiten bracht. Zo wordt het verlagen van de regeldruk voor ondernemers expliciet benoemd, evenals uitstel van zero-emissiezones, wordt er eindelijk werk gemaakt van een financieringshub die eind dit jaar gelanceerd wordt en komt er schot in de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. “In dit regeerakkoord staan veel pijnpunten benoemd waar ONL zich al jaren ook hard voor maakt, zoals de invoering van zero-emissiezones. Dit kabinet lijkt meer liefde te tonen voor de ondernemer”, zegt ONL-voorman Erik Ziengs. “Nu gaan wij erop toezien dat het niet stokt in de uitvoering.”


Het nieuw kabinet bekijkt op welke manier de invoering van zero-emissiezones uitgesteld kan worden om uitzonderingen voor ondernemers landelijk te kunnen regelen. Zo wordt gekeken naar een uniform toegangsregime en bebording van deze zones, rekening houdend met ondernemers die gefaseerd overstappen op een elektrisch voertuig. “Dat is heel mooi, maar eerst zien dan geloven. Het is van belang dat ondernemers niet op hoge kosten worden gejaagd als het gaat om de aanschaf van een elektrisch voertuig. Randvoorwaarden zoals voldoende capaciteit op het stroomnet en genoeg laadpalen moeten ook eerst op orde zijn”, zegt Ziengs, die wel kritisch is op het punt dat gemeenten nog wel zelf kunnen beslissen of zij een zero-emissiezone instellen. “Zeker als het nieuwe kabinet graag uniformiteit wil.” 

Netcongestie-aanpak
Het aanpakken van netcongestie is een van de focuspunten in het regeerprogramma. Zo wordt het Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN) voortgezet. Er wordt hierbij gekeken naar zaken als tijdelijke, extra elektriciteitsproductie en slimmer gebruik van laadpalen. Ook worden er sneller besluiten genomen over de aanleg van energie-infrastructuurprojecten om tempo te maken. “Veel ondernemers lopen aan tegen de beperkingen van een vol stroomnet en kunnen geen aansluiting krijgen. Het is goed dat het kabinet hiervan een prioriteit maakt.” 

Regeldruk
Regeldruk is een heet hangijzer en dat ziet dit nieuwe kabinet ook. Om overbodige regeldruk tegen te gaan wordt een wettelijke verplichting geïntroduceerd om het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) structureel en vroegtijdig te betrekken bij de voorbereiding van nieuwe regelgevingsvoorstellen, die naar verwachting grote gevolgen voor de regeldruk hebben, te betrekken. Daarnaast is het uitgangspunt voor het kabinet dat adviezen van ATR over voorstellen voor regelgeving zwaarwegend zijn en in principe worden overgenomen.

Loondoorbetaling bij ziekte
Ook als het gaat om de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte van een werknemer wil het kabinet stappen zetten richting kleine- en middelgrote werkgevers. Na één jaar ziekte van een personeelslid moet een werkgever in het mkb zich kunnen richten op het vinden van een andere werkplek voor die persoon. “Ook dit zullen wij kritisch volgen”, stelt de ONL-voorman, die ook al jarenlang hamert op de centrale financieringshub, waarmee mkb’ers makkelijker financiering kunnen vinden. “Banken geven vaak niet thuis als het mkb aanklopt voor een kleinere lening. Dit kan het mkb lucht geven”, stelt Ziengs. 

Het kabinet-Schoof komt ook met lastenverlichtingen voor ondernemers, zoals het terugdraaien van de verlaging van de mkb-winstvrijstelling en het verlagen van renteaftrekbeperking vpb naar 25 procent.

Meer nieuwsberichten

Erik Ziengs Met Klimaatminister Sophie Hermans
ONL aan tafel met klimaatminister Sophie Hermans
Geplaatst op: 25-09-2024
Erik Ziengs. ( Den Haag 07 08 24 ) Foto: Frank Jansen
ONL voor Ondernemers over Miljoenennota
Geplaatst op: 17-09-2024
Erik Ziengs. ( Den Haag 07 08 24 ) Foto: Frank Jansen
Reactie ONL op regeerprogramma kabinet-Schoof
Geplaatst op: 13-09-2024