Persberichten

Accijnsverhoging brandstof is doodsteek

Accijnsverhoging op brandstof doodsteek pomphouders grensstreek

Den Haag, 5 november 2013

ONL voor Ondernemers wil dat staatssecretaris Weekers (Belastingen) afziet van de plannen om accijnsverhoging op brandstof door te voeren. Volgend jaar wordt diesel drie cent per liter duurder en lpg zeven cent. ONL vreest dat pomphouders in de grensstreek het hoofd straks nauwelijks boven water kunnen houden, omdat automobilisten voortaan net over de grens zullen tanken.

ONL-initiatiefnemer Hans Biesheuvel: “Wij spreken ondernemers aan de grens, in Zeeland, in Limburg. Deze pomphouders, vaak kleine ondernemers, die ook mensen aan het werk houden in hun zaak, vrezen dat deze belastingmaatregel ernstige gevolgen heeft. Automobilisten rijden hun pomp straks gewoon voorbij”.

De accijnsverhoging op brandstof moet de overheid 230 miljoen euro opleveren. Maar ondernemers en economen betwijfelen of Weekers dat bedrag ook daadwerkelijk binnenhaalt door de zogenoemde weglekeffecten, de effecten van tanken over de grens. Hans Biesheuvel: “Dat is voor ondernemers die ik spreek, onbegrijpelijk. Dat je als kabinet met zo’n ingrijpende maatregel komt, die hoogstwaarschijnlijk niet eens genoeg geld oplevert.”

Staatssecretaris Weekers beloofde de Tweede Kamer eerder deze week om voor de zomer de resultaten van de plannen te bespreken. ONL voor Ondernemers zou het verstandiger vinden als Weekers op korte termijn al een eerste evaluatie zou houden. Hans Biesheuvel: “De zomer, dan zijn we zes, zeven maanden verder. Zoveel tijd hebben sommige pomphouders simpelweg niet”.