[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Succesvolle tweede editie ArbeidsmarktPoort
Kim Putters, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) trapte dinsdag de tweede editie van ArbeidsmarktPoort af in Nieuwspoort in Den Haag. Zijn speech begon met verbazing over het feit dat het thema arbeidsmarkt niet een van de belangrijkste thema’s in de verkiezingsprogramma’s is van politieke partijen. “Een goed functionerende arbeidsmarkt is de sleutel voor allerlei maatschappelijke uitdagingen”, aldus Putters.
“Zeker als je kijkt naar de energietransitie: wil je de kansen benutten die er zijn van technologische innovaties, maar dan moet je ook kijken naar de vaardigheden die daarvoor nodig zijn”, stelde Putters. “Daar ligt nog een enorme opgave: vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen in een krappe arbeidsmarkt.” De mensfactor moet volgens de SER-voorzitter centraal worden gesteld om ook onze voorzieningen in de lucht te houden en het verdienvermogen op peil te houden.
De vergrijzing is een enorme uitdaging op de arbeidsmarkt. “Er is behoefte aan extra handen en misschien dat de bestaande handen ook meer zouden kunnen doen. We zien het nu al voorbijkomen: lange wachttijden in de zorg en voor de kinderopvang, schoolklassen die naar huis worden gestuurd, het schrappen van rechtszaken.” Een oplossing voor de arbeidsmarktkrapte vraagt samenwerking tussen overheid, werkgevers en werknemers. “Als we niets doen hebben we over vijftien jaar zo’n zevenhonderdduizend tot achthonderdduizend extra mensen in de zorg nodig”, stelt Putters. De SER heeft drie oplossingsrichtingen bedacht: het arbeidsaanbod moet worden verhoogd, de arbeidsproductiviteit omhoog brengen en een betere aansluiting op vraag en aanbod.
“We zijn kampioen deeltijdwerken. We moeten nadenken over hoe we dat gaan veranderen. Ruim een half miljoen mensen wil meer werken en dat moet dan ook meer lonen. Een herziening van het fiscale- en toeslagenstelsel is nodig. Daar hoort ook een goed betaalbare kinderopvang bij.” Ook vitale ouderen en statushouders moeten actief worden benaderdom (langer) deel te nemen aan het arbeidsproces.
Na de inleiding van de SER-voorzitter startte een discussiepanel onder leiding van Felix Rottenberg. Naast Kim Putters maakten Stan Kaatee (Directeur-Generaal Werk van het ministerie van Sociale Zaken en Werk en Irmgard Borghouts, bijzonder hoogleraar HRM & Sociale Zekerheid, onderdeel uit van het discussiepanel. “De arbeidsmarkt is de achilleshiel voor alle grote maatschappelijke uitdagingen waar we op dit moment voor staan”, stelde Borghouts. “We moeten nu echt in actie komen”, maande de hoogleraar. “Het welzijn van de werkenden: daar moeten we het over hebben. We kunnen de arbeidsproductiviteit wel verhogen, maar moeten oppassen voor een te hoge werkdruk. Goed inclusief hrm-beleid en sociaal verzekeringsbeleid is nodig om te voorkomen dat mensen uitvallen. Het gaat om nadenken, willen en kunnen over wat werkenden nodig hebben.” Kaatee richt zich onder meer op arbeidsmigratie. “De negatieve kanten komen niet bij ondernemingen terecht, zoals de invloed hiervan op de crisis op de huizenmarkt. Is het halen van goedkope arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije de manier waarop we ons geld willen verdienen en is dit ruimtelijk inpasbaar?” Ook wijst hij op het belang van continu blijven ontwikkelen van werkenden voor een toekomstbestendig land dat tegen een stootje kan. “Het volgen van opleidingen moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen die nu geen baan hebben”, aldus Putters.
ArbeidsmarktPoort is een tweejaarlijkse bijeenkomst over de toekomst van de arbeidsmarkt. De bijeenkomst wordt georganiseerd door ONL, Bovib en de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]