Nieuws

Veel belangstelling voor de eerste ArbeidsmarktPoort

Tientallen belangstellenden kwamen woensdag 19 april af op de eerste editie van de ArbeidsmarktPoort in Nieuwspoort in Den Haag. De aftrap van de reeks aan debatten over de toekomst van de arbeidsmarkt werd gedaan door Hans Borstlap, oud-topambtenaar en voormalig voorzitter van de Commissie Borstlap. In januari 2020 kwam deze commissie met een stevig rapport waarin voorstellen werden gedaan om de arbeidsmarkt grondig te hervormen: vaste contracten minder vast en flex minder flex.

Daarnaast schoven Tweede Kamerlid Hilde Palland-Mulder (CDA) en Ruben Houweling, hoogleraar Arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER) aan.

 “Ik ben heel blij met de opkomst van deze eerste ArbeidsmarktPoort en dat we Borstlap wisten te strikken. Als je aan de arbeidsmarkt denkt, denk je meteen aan Hans Borstlap”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel die samen met de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) en de Branche-organisatie voor Intermediairs en Brokers (Bovib) de ArbeidsmarktPoort optuigde.

Borstlap is optimistisch over de richting van het kabinet, dat op verschillende manieren wil ingrijpen op arbeidsmarkt. Dat schreef minister Karien van Gennip (SZW) op 3 april jl. een brief aan de Tweede Kamer. Het nulurencontract wordt op termijn afgeschaft en maakt plaats voor een basiscontract met een vast aantal uren per week. Ook komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen.

 ‘Deur op een kier voor hervorming van de arbeidsmarkt’

“De deur is op een kier gezet voor de hervorming van de arbeidsmarkt en kan alleen maar verder opengaan”, stelde Borstlap, die spreekt van een ‘historische brief’ waarin een ‘breuk wordt gemaakt met het verleden’. “Ik zie dit als een doorbraak.” Dat de arbeidsmarkt niet van de één op de andere dag kan worden omgegooid, snapt hij. “Maar we gaan toe naar een gelijk speelveld voor alle werkenden. Het is belangrijk om na te denken over de toekomst van de arbeidsmarkt.” Borstlap is niet enthousiast over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, maar pleit voor een universele variant voor alle werkenden. “Het is al eens eerder geprobeerd en werkte niet en het gaat ook nu niets worden. Bovendien is het raar dat zelfstandigen niet betrokken zijn hierbij.”

Steek geld in ‘leven lang leren’

Daarnaast is Borstlap een voorstander voor een ‘leven lang leren’ voor alle werkenden. “Het STAP-budget is een opstapje, maar om wendbaar te zijn in een veranderende arbeidsmarkt moet je weerbaar zijn. Hier moet fors geld voor worden uitgetrokken. Dit betaalt zich driedubbel terug.” Hij geeft als voorbeeld 50-jarigen die na decennia een vaste baan te hebben gehad langs de kant staan doordat hun vaardigheden niet meer up-to-date zijn. “Niemand moet langs de kant staan.”

‘Vast contract te heilig verklaard’

Margreet Drijvers van het Platform Zelfstandige Ondernemers is het in veel opzichten met Borstlap eens, maar vindt dat de minister ‘vaste contracten te veel heilig verklaart’. “Flexwerken is niet erg zolang zzp’ers maar zekerheden hebben, net als mensen die in vast dienstverband zitten.” Hilde Palland-Mulder vult aan: “Er moet ook gekeken worden naar de drijfveren om als zelfstandige aan de slag te gaan. Veel ondernemers kiezen bewust voor het zzp-schap, ook omdat zij dan meer regie hebben over hun einde agenda.”

Lange adem

Palland-Mulder is blij dat minister Van Gennip in haar brief de contouren schetst van waar de arbeidsmarkt naartoe gaat. “Daar hebben we lange tijd op moeten wachten. Voor juni gaan we hierover in debat. Het huidige beleid moet worden aangescherpt en de schijnzelfstandigen moeten eruit worden gefilterd.” Ruben Houweling denkt dat een lange adem nodig is om de arbeidsmarkt te hervormen. “Maar als de juiste mensen aan de slag gaan, moet dat lukken. We moeten ervoor zorgen dat iedereen mee kan komen.”

De volgende ArbeidsmarktPoort vindt op dinsdag 24 oktober 2023 plaats in Nieuwspoort. Kim Putters, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), is dan één van de gasten.