Nieuws

Bescherm jezelf tegen digitale inbraken – Ondernemersvraag Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

In de krant las ik een artikel dat veel ondernemers te weinig beschermd zijn tegen cyberaanvallen. Als ondernemer in de retail sector heb ik hier eigenlijk nooit bij stil gestaan en maak ik mij zorgen of ik gevaar loop. Hoe maak ik mij weerbaar tegen deze aanvallen?

De kans dat er bij bedrijfspanden wordt ingebroken neemt af, maar de kans dat er digitaal wordt ingebroken, neemt nog steeds toe. Helaas krijgt één op de acht ondernemers hier mee te maken. Ik raad je dan ook aan om prioriteit te maken van je digitale veiligheid en je vaardigheden en kennis hierin verder te ontwikkelen. Het gevaar richt zich niet alleen op geld of goederen, maar ook op de gegevens van werknemers, klanten en leveranciers. Net zoals bescherming tegen winkeldiefstal, is het ook belangrijk dat je stevig inzet op je digitale veiligheid en hier ook actief je werknemers bij betrekt.

Er zijn diverse manieren waarop weerbaarheid tegen cyberaanvallen kan worden vergroot, maar het is eerst van belang om digitale kwetsbaarheden in kaart te brengen. Dit kun je bijvoorbeeld eenvoudig checken via een cyberscan. Deze scan bestaat uit korte vragen over toegang, veiligheid en updates. Aan het einde van de scan ontvang je vrijblijvend concrete cyber-tips.

Om je digitale weerbaarheid permanent te vergroten, kan het ook verstandig zijn om een cyberspecialist in te schakelen. Het is in elk geval belangrijk om digitale veiligheid in je bedrijfsvoering te verankeren en je weerbaarheid te vergroten.