Nieuws

Bijna helft van de ondernemers kan terugbetalingen niet voldoen!

Wekelijks onderzoekt ONL voor Ondernemers zaken als de gesteldheid, liquide positie en de persoonlijke situatie van ondernemers. Afgelopen week deed ONL onderzoek naar de steunmaatregelen en het eventueel terugbetalen hiervan. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 45% van de ondernemers de uitgestelde belasting niet kan terugbetalen. Tijd dat het kabinet zich opnieuw buigt over de steunmaatregelen!

Uit de peiling van ONL blijkt dat 64% van de ondernemers gebruik heeft gemaakt van een steunmaatregel, waarbij de NOW, TVL en de TOZO veruit het meest werden aangevraagd. Daarnaast ontving 25% van de ondernemers meer steun van de overheid dan waar zij recht op hadden. Echter, hier doet zich een probleem voor. Een groot deel van de ondernemers (29%) heeft simpelweg het geld niet voor terugbetaling. Ook het terugbetalen van de uitgestelde belasting zorgt voor veel problemen: maar liefst 45% kan hier nog niet aan voldoen!

Bij de terugbetaling van corona-leningen is het verschil onderling groter. Hoewel 40% is begonnen met volledige aflossing, heeft 20% geen liquiditeit om iets af te lossen. De signalen uit het onderzoek zijn duidelijk: een groot deel van de ondernemers is nog niet toe aan terugbetaling, omdat zij in de knoop komen met een nieuw aangevraagde steunmaatregel of omdat zij nog onvoldoende liquiditeit hebben opgebouwd.

ONL stelt daarom onder andere de volgende steunmaatregelen voor:
• Verruim de TVL: hogere vergoedingspercentages en opheffen bovengrens;
• Maak extra overbruggingskrediet mogelijk en verbeter de condities;
• Maak voorfinanciering transitievergoeding mogelijk;
• Zet in op een MKB-herstelfonds
• Voer “Click en Collect” systeem voor de non-food retail in;
• Ruime voorraadvergoeding voor de non-food retail;
• Verruim het vergoedingspercentage van de werkkostenregeling naar 3%;
• Schort het gebruikelijk loon van DGA’s op in 2021

Lees hier alle ONL-voorstellen voor het aanvullende steunpakket!

Naar aanleiding van het onderzoek sprak Hans Biesheuvel op 15 januari rond 7:30 bij BNR. Luister het hier terug!