Schaduwkabinet

Arnoud Boot

Minister Arnoud

Biografie

Arnoud Boot is hoogleraar in ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam en is co-director van het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE) en directeur van het Amsterdam Center for Corporate Finance (ACCF). Hij is tevens voorzitter van de Bankraad van de De Nederlandsche Bank (DNB) en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Boot behaalde zijn master in algemene economie en bedrijfseconomie in 1983 aan de Universiteit van Tilburg. Daarna studeerde hij tot en met 1987 aan de Universiteit van Indiana in Bloomington en rondde daar zijn studie af met een Ph.D. en een MBA.

Van 2004-2014 was Arnoud Boot Kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER) en van 2006-2014 voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde (KVS). Hij werkte aan de Handelshogeschool van Stockholm als Bertil Danielsson Visiting Professor. Voor het Tinbergen Instituut in Amsterdam was hij directeur, en daarop volgend vennoot. Arnoud Boot was verder vice-decaan aan de Universiteit van Amsterdam aan de faculteit voor Economische Wetenschappen en Econometrie en adviseerde onder meer de Universiteit van Michigan en de Northwestern-universiteit in Chicago. Van 2000 tot 2001 was hij adviseur bij McKinsey.

Hij schrijft columns voor Het Financieele Dagblad en incidenteel voor Nederlandse en buitenlandse tijdschriften en weekbladen waaronder de Financial Times. Hij is geregeld te zien als deskundige in actualiteitenrubrieken als Nieuwsuur, maar ook bijvoorbeeld in de documentaire Zandkastelen uit 2002 van regisseur Alexander Oey over de gevaren van het wereldwijde financiële systeem.