ONL in de media

Brainstorm van start over echte oplossing ZZP-problemen – BNR

Brainstorm van start over echte oplossing ZZP-problemen
BNR Nieuwsradio – 24 januari 2018

“Het kabinet begint vandaag aan het overleg met zzp’ers en andere betrokkenen over een langetermijnoplossing voor de problemen met de regels voor zzp’ers. Een hele klus, die nog zo’n twee jaar zal duren. ONL voor Ondernemers wil alvast een tussenoplossing, maar daar voelt het kabinet weinig voor.

Het kabinet werkt nu dus aan een permanente oplossing; deze moet in 2020 worden gepresenteerd. Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers wil duidelijkheid op kortere termijn. ‘Het is een totaal onzekere situatie. Als je nu iemand inhuurt als opdrachtgever heb je geen idee wat de fiscale spelregels zijn. Met meer dan een miljoen zzp’ers is dat echt onacceptabel.’ Zo’n 60 procent van de hoogopgeleide zzp’ers is bezorgd over het feit dat de wet DBA van kracht blijft tot het moment dat een vervangend plan ingaat, zo blijkt uit een enquête van HeadFirst, ZP Zaken en ONL.

Biesheuvel: ‘in die tussentijd moet je iets doen’

Biesheuvel concludeert: ‘Wat mij betreft moeten er op de korte termijn helderheid komen, een werkbare oplossing, zowel voor opdrachtgevers als voor zzp’ers.’ Koolmees is zo’n tussenoplossing niet van plan, zegt Laurens Boven. ‘Ze willen nu echt een oplossing die werkt, die ook op de lange termijn werkt.’ Wel valt volgende maand een brief van Koolmees te verwachten waarin hij laat weten hoe er de komende twee jaar wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid en fraude.”

Klik hier om het volledige artikel te lezen op de website van BNR.