ONL in de media

Vermogensbelasting: slecht plan

Lees hier de column van Hans Biesheuvel in de Telegraaf van donderdag 24 september:

De coalitie doet het opnieuw. De uitruil en het voortbestaan van het kabinet prevaleren boven economieversterkende maatregelen. Eerder hadden we het debacle met de accijns en btw. Deze keer de vermogensbelasting.

Het voorstel kent een forfaitair tarief en gaat ervan uit dat je met meer vermogen automatisch een hoger rendement behaalt. Dit klopt niet. Het lokt extra risico nemen uit en straft conservatief beleggen af, evenals beleggen in duurzame of sociale producten. Vermogen opbouwen – essentieel voor investeringen en het aanleggen van buffers – wordt onaantrekkelijk. Het is een straf op succes terwijl hard werken moet lonen.

Een betere oplossing is het reële rendement te belasten of het forfaitaire tarief in lijn te brengen met meerjarige rendementscijfers.

Het nivelleren via de vermogensbelasting is een akelige misser. Met veel bombarie werd vorig jaar een belastinghervorming aangekondigd. Dit was de kans om activerend beleid in te voeren dat stimuleert om te innoveren en mensen aan te nemen.

Een hervormingskabinet is allemaal leuk en aardig, maar de meest cruciale hervorming, de belastingen, komt niet van de grond. Bij gebrek aan het grote plan, aan samenhang en consensus komt van de hervorming niets terecht. Koehandel leidt ertoe dat de PvdA deze keer een stokpaard binnen mag hengelen.

20150924_Column Hans Biesheuvel - Debacle - Telegraaf - Vermogensbelasting