De Groningen TapesNieuwsPodcast

De Groningen Tapes #7: Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw)

Staatssecretaris (Mijnbouw) Hans Vijlbrief reageert in de laatste podcast van De Groningen Tapes op de ondernemersverhalen uit aardbevingsgebied. Ondernemers lopen vast in een moeras van procedures om hun schade te verhalen als gevolg van de aardbevingen. De verhalen ‘grijpen mij aan’”, stelt Vijlbrief. “En gaan enorm onder je huid zitten.”

Hij herkent zich in de verhalen. “Ik heb huilende mensen gesproken, boze mensen en Groningers die murw zijn geslagen”, zegt de staatssecretaris. “Ik begrijp steeds meer wat deze mensen meemaken waardoor ik ze uiteindelijk ook beter kan helpen.” 

De ondernemers lopen, volgens Vijlbrief, deels tegen dezelfde problemen aan als burgers. “Stroperig, procedures duren lang. Maar de waarde van hun pand is vaak hun pensioen. Ondernemers investeren net als burgers niet meer in hun pand. Er moet een speciaal ondernemersloket komen waar zij terecht kunnen voor ondersteuning. Ik wil ook een ontwikkelprogramma voor ondernemers. Ze kunnen altijd terecht bij Stut-en-Steun. Ik wil dat vormgeven met een mkb-tafel, die in januari weer bijeenkomt. Ik wil daar in februari zelf bij aanschuiven.”

Biesheuvel wijst op de veelheid aan loketten voor versterking of het melden van schade. “Misschien moeten we wel zorgen dat alle loketten achter één loket worden gezet, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel”, reageert Vijlbrief, die ook vaart wil maken met de waardeverminderingsregeling. “Die moet er medio volgend jaar zijn. Dat proces loopt al veel te lang. Waardevermindering door bevingsschade is geen normaal ondernemersrisico.” Gaat de versterkingsoperatie snel genoeg? “Nee, wat ik wel terugkrijg van burgers is dat ze zeggen dat de snelheid minder van belang is zolang ze weten waar ze aan toe zijn en als afsopraken worden nagekomen. Ik druk heel erg op de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te zorgen dat zij een planning maken die zij echt kunnen nakomen.” Dus als burgers of ondernemers een brief krijgen over wisselwoningen of wisselwinkels dan ook weten dat die ook volgens planning kunnen worden betrokken. 

Vijlbrief ziet ondanks de problemen nog genoeg economisch perspectief. “Dit gebied kan een hele belangrijke rol spelen in de energietransitie, gezondheidszorg en landbouw. Ja, je kunt daar ondernemen. Er wordt fors geïnvesteerd in infrastructuur en scholen.”

Moet er niet toch meer gas worden opgeboord in deze energiecrisis. “Nee, extra gaswinning is gevaarlijk. Overigens helpt een beetje extra Gronings gas opboren ook niet. We kunnen nooit grote hoeveelheden eruit halen, dat is echt levensgevaarlijk.” Bij de mkb-tafel in februari wil Vijlbrief concrete ondernemersvragen beantwoorden en een beeld krijgen wat er nog meer voor de ondernemers kan worden gedaan.”

Wat kan eraan met moeizame proces om de schade te verhalen worden gedaan? “Moeten we niet naar een systeem toe naar een systeem waarin er meer vertrouwen is. En erop vertrouwen dat als iemand aardbevingsschade meldt, dat hieraan niet getwijfeld wordt”, aldus Vijlbrief.

Beluister hier de hele podcast.