NieuwsPersberichten

De Groningen Tapes met schokkende ondernemersverhalen uit aardbevingsgebied

‘Jarenlang in onzekerheid over versterking of herstel panden’ 

ONL voor ondernemers trekt via de nieuwe podcastserie De Groningen Tapes die vanaf woensdag te beluisteren is samen met ondernemers uit het aardbevingsgebied in Groningen aan de bel over de trage afhandeling van het versterken van panden en het afwikkelen van schade. Processen die zomaar jaren in beslag nemen en soms is het maar de vraag of de kosten daadwerkelijk worden vergoed. “Het gesprek aan perspectief vind ik het meest schokkende”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel.

“Met De Groningen Tapes brengen we de letterlijk en figuurlijk schokkende verhalen van ondernemers uit het aardbevingsgebied naar buiten”, zegt Biesheuvel, die onlangs een podcaststudio opbouwde in het Groningse Appingedam op Landgoed Ekenstein. “De verhalen grepen mij naar de keel. Met name het feit dat ondernemers jarenlang in onzekerheid zitten over wanneer zij aan de beurt zijn voor het versterken of repareren van de schade van hun pand. De energie gaat nu op aan bureaucreatie, terwijl die moet gaan naar de opbouw van dit gebied. Deze ondernemers hebben enorme behoefte aan perspectief en duidelijkheid over de lengte van trajecten.” Veel ondernemers zijn verstrikt in een bureaucratisch moeras waardoor de versterking en aanpak van de schade als gevolg van aardbevingen uitblijven. Panden zijn onverkoopbaar of zijn fors gedaald in waarde waardoor het zuurverdiende pensioengeld in rook op gaat. Ook de Nationale Ombudsman kreeg in de eerste helft van dit jaar al 386 klachten binnen van Groningers uit het gaswinningsgebied. Dat werd dinsdag naar buiten gebracht. Veel meer dan de 236 klachten van vorig jaar. Er wordt onder meer aangeklopt over de trage afhandeling van schadeclaims en de rommelige aanpak van de subsidieregeling.  

Lange adem en frustraties

Jacolien Venema-Bijsma runt een garagebedrijf in Loppersum met haar broer. “In 2015 kregen we het schaderapport en inmiddels zijn we al zeven jaar verder. Het is frustrerend, je wilt investeren in het pand, maar weet niet wanneer de werkzaamheden gaan beginnen.” Simone van Dijken bestiert een bouwbedrijf in Middelstum en heeft slapeloze nachten van de hele versterkingsoperatie. “Voor het hele proces heb je een hele lange adem nodig. Het schiet voor geen meter op. Als er een handtekening moet komen moet het eerst langs zoveel bureaus. Voordat je los kunt met een versterking moet je vaak nog een half jaar of langer wachten tot er geld er is.” De vertraging levert volgens Van Dijken ook veel hogere rekeningen op. “Er wordt veel te veel over ons gepraat in plaats van met ons. Dat is tot op de dag van vandaag niet gebeurd”, vindt Ageeth Mollema die haar hoveniersbedrijf met verlies van de hand deed. 

Podcastserie

De eerste aflevering van De Groningen Tapes is vanaf woensdag te beluisteren via onder meer SoundCloud en Spotify. De podcastserie verschijnt de komende drie weken twee keer per week, op woensdagen en vrijdagen. Biesheuvel gaat in de eerste aflevering in gesprek met ondernemer Mark Willem Evenhuis. Hij runt een succesvolle herberg in Middelstum en sloot noodgedwongen de deuren van zalencentrum Vita Nova in hetzelfde dorp, omdat de veiligheid van het pand niet langer gegarandeerd kon worden. “Ik voelde mij gegijzeld in het pand”, zegt Evenhuis. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) reageert in de slotaflevering op de ondernemersverhalen.

Beluister de eerste aflevering van De Groningen Tapes hier.