NieuwsPersberichten

Eerste vereenvoudiging werkkostenregeling positief voor ondernemers

Persbericht ONL voor Ondernemers – 1 februari 2019

De werkkostenregeling wordt vereenvoudigd en dat is positief voor ondernemers. ONL heeft samen met haar partners hard gelobbyd om de regels rondom vrije verstrekkingen aan medewerkers te versoepelen. Het kabinet heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt om de ingewikkelde regeling beter te laten aansluiten op MKB-werkgevers. Er wordt een tweede schijf geïntroduceerd in de vrije ruimte. Tot een loonsom van 400.000 euro krijgen werkgevers 1,7% vrije ruimte, hierboven blijft de 1,2% vrije ruimte in stand. ONL is blij met deze maatregel, waar met name MKB-werkgevers van profiteren.

“We zijn blij dat we dit eerste succes samen met onze partners hebben kunnen realiseren,” zegt ONL voorman Hans Biesheuvel. “De werkkostenregeling is een onwerkbaar ingewikkeld systeem voor kleine werkgevers. Deze verruiming van de vrije ruimte is een goede eerste stap om de regeling passend te maken voor ondernemers.”

De verhoging van de vrije ruimte zal voor veel ondernemers een uitkomst zijn. Te veel ondernemers durven momenteel geen kerstpakket of teamuitje te verstrekken uit angst voor de exorbitante naheffing. Een grotere vrije ruimte geeft werkgevers meer ademruimte en mogelijkheid om hun medewerkers te belonen. Naast de verruiming van de vrije ruimte wordt het verstrekken van verklaringen omtrent gedrag (VOG’s) voortaan vrijgesteld.

ONL voor Ondernemers zal zich samen met haar partners blijven inzetten voor verdere vereenvoudiging van de werkkostenregeling. Momenteel is de regeling zo ingewikkeld dat ondernemers flink moeten nazoeken en rekenen voordat ze weten wat ze kunnen verstrekken. Daarnaast pakt de regeling momenteel nadelig uit voor kleine werkgevers, bedrijven met veel parttime medewerkers en sectoren waarin lagere uurlonen gelden. Dit soort complicaties en oneerlijkheden moeten volgens ONL uit het systeem verdwijnen.