Nieuws

Einde verpandingsverbod is in zicht – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik lever planten aan een grote retailer. Er staat bij hen nog een grote vordering open. Helaas moet ik lang wachten op dit geld en mag ik dit niet verpanden bij de bank. In veel andere landen kan dit wel. Waarom doen we dit niet in Nederland?

Samen met de Wet late betalingen, die beoogt betalingstermijnen te verkorten, is het schrappen van het verpandingsverbod sinds de oprichting een van de belangrijkste speerpunten van ONL. Wij vinden dat bedrijven hun openstaande facturen moeten kunnen gebruiken als onderpand voor een lening bij een bank of andere geldschieter.

Grote bedrijven houden kleine bedrijven door een verpandingsverbod in hun greep. Aan kleine bedrijven wordt contractueel opgelegd dat ze hun vorderingen voor geleverde producten of diensten niet mogen verpanden. Daardoor krijgen kleine bedrijven minder makkelijk een lening bij de bank. Zij kunnen het openstaande bedrag immers niet als onderpand aanbieden.

Gelukkig is er nu een belangrijke ontwikkeling. Gisteren heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer een wetsvoorstel aangekondigd om een eind te maken aan verpandingsverboden. Hierdoor wordt de uitgangspositie voor ondernemers bij het krijgen van een lening verbeterd.

Dit geeft dus meer ruimte, maar dan moeten banken die wel ook gaan geven.