Gevolgen nieuw pensioenakkoord – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord
Door corona en de vakantieperiode heb ik niet veel aandacht besteed aan het nieuwe pensioenakkoord dat deze zomer is gesloten. Ik moest dan ook een antwoord schuldig blijven toen één van mijn medewerkers vroeg naar de gevolgen van het pensioenakkoord voor ons bedrijf. Waar moet of kan ik als werkgever nu al rekening mee houden?
De nieuwe pensioenwetgeving gaat in per 2022, met een transitieperiode tot 2025. Dit lijkt ver weg, maar het is verstandig om nu al een start te maken. Zet pensioen op de agenda, ook met de ondernemingsraad, en communiceer erover naar je medewerkers. Neem ze mee in het veranderproces, want het heeft gevolgen voor iedereen en financieel wordt niemand er beter van.
Een aantal wijzigingen op een rij: de AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog. Er komen ruimere mogelijkheden om vervroegd met (deeltijd)pensioen te gaan en daar mag meer verlof voor worden opgespaard.
Je kunt nu al peilen wie wanneer met pensioen wil en kan. Op je pensioendatum mag je maximaal 10% van je pensioenkapitaal opnemen om vrij te besteden.
De ruimere keuzevrijheid zorgt voor meer flexibiliteit op de pensioendatum. Maar sommige wijzigingen hebben gevolgen die individueel gecompenseerd moeten worden. Breng met je pensioenadviseur de beste oplossing voor jouw bedrijf in kaart.