Nieuws

Grotere Taart – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Telegraaf
14 januari 2016

Grotere taart
Soms draait de economie in de hoogste versnelling. De startup bunq heeft in 18 maanden een bankvergunning gefixt. In Duitsland heeft de nieuwe bank Number26 binnen 3 maanden 700 000 klanten aangetrokken. In de traditionele bankensector vliegen er juist tienduizenden mensen uit. De wereld verandert razendsnel.

Nederland heeft daarom een daadkrachtig en toekomstgericht economisch beleid nodig. Het versterken van het verdienvermogen van de economie en het realiseren van werk moeten nu centraal staan. We moeten ons richten op het groter maken van de taart en minder herverdelen. Zeker als we ambities op het gebied van banen, duurzaamheid, de zorg en het onderwijs hoog willen houden.

De enige weg vooruit is het geven van ruimte aan uitdagers en bedrijven die willen groeien en vernieuwen. Politieke beleidsmakers regeren vaak vanuit angst voor de burger. Ze sturen op koopkrachtplaatjes. Ze vergeten dat de burger hen een mandaat heeft gegeven om te doen wat goed is voor de maatschappij als geheel.

Nederland is te klein om te concurreren op prijs. Wij moeten het constant slimmer en beter doen dan de rest van de wereld. Ondernemers worden geremd omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn. Meer economie en minder politiek is dringend gewenst. Zet een krachtig economisch beleid neer en voer het uit!

2016 01 14_Telegraaf_Hans Biesheuvel_Column_Grotere taart