Nieuws

Handelsminister – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel

Telegraaf, 6-10-2016

Handelsminister

Ongeveer 30% van wat we verdienen is uit export af te leiden. Exporterende Nederlandse ondernemingen zijn goed voor bijna 90% van de R&D. Het stimuleren van internationaal ondernemen met name gericht op startups en mkb is ook een belangrijke taak voor het versterken van onze innovatiekracht.

Nederland mist een minister van Internationale Handel. Een bewindspersoon met als hoofdtaak het verbinden van Nederlandse ondernemingen met het buitenland en het ontwikkelen van een routekaart voor internationale groei.

Deze minister moet in Nederland als gastheer voor buitenlandse delegaties een sterke rol spelen en in de Ministerraad het beleid toetsen aan onze internationale ambities en belangen.

Deze ‘top-accountmanager’ moet weten wat er in de wereld speelt, zijn of haar talen te spreken en werken met ondersteuningsdiensten. Ik denk aan een International Business Desk die ondernemers adviseert over wet- en regelgeving en aan een International Finance Desk die ondernemers ondersteunt  met financiering en exportverzekeringen.

Ondernemers worden zo geholpen internationaal kansen te grijpen en we versterken zo het verdienvermogen van de hele economie.

2016-10-06_telegraaf_column_hans-biesheuvel_handelsminister-handelsminister