ONL in de media

Hans Biesheuvel bij Haagse Lobby over de arbeidsmarkt en de polder

Maandag 18 september 2017 was Hans Biesheuvel te gast bij het programma Haagse Lobby op Radio 1. Samen met Gijs van Dijk (PvdA) en Ria Cats (FD) sprak Biesheuvel, namens ONL, over de polder en de arbeidsmarkt. “Nu is er de kans om een slag te maken, zorg dat een veel breder deel van de samenleving zich goed vertegenwoordigd wordt,” aldus Biesheuvel.

Hans Biesheuvel over het uitblijven van een polderakkoord: “Op al die onderwerpen, pensioenen en flex, dat zijn ingewikkelde onderwerpen, het is denk ik te veel gevraagd om daar in een keer een heel groot akkoord over te sluiten. Mijn advies is: pak dan één onderwerp, zoals de loon doorbetaling bij ziekte of de flexwet en probeer daarover eerst een akkoord te sluiten.”

“De Wet Werk en Zekerheid heeft niet goed uitgepakt, de Werkkostenregeling: niet goed uitgepakt, de Wet DBA heeft ook niet goed uitgepakt. Ik was eigenlijk een beetje opgelucht dat er niet weer een volgend gedrocht zou komen, dat niet zou werken. Ik ben fan van de overlegeconomie, maar ik zeg wel: trek het breder dan VNO en FNV. Heel veel partijen moeten aan tafel, de polder wordt altijd geassocieerd met VNO, FNV en de SER. Er zijn in Nederland heel veel partijen en belangenorganisaties die dagelijks met elkaar zakendoen, die dingen met elkaar regelen. Het wordt nu teveel toegespitst op de twee oude poldergiganten,” aldus Hans Biesheuvel.

“Ik heb altijd gezegd: ik ben voor de overlegeconomie, maar tegen de huidige polder. Door de huidige polder worden te weinig mensen goed vertegenwoordigd. Ik denk dat het kabinet nu de kans moet pakken om die slag te maken, zorg dat een veel breder deel van de samenleving zich goed vertegenwoordigd wordt,” aldus Biesheuvel.