Nieuws

Hans Biesheuvel bij Kamerbreed over de formatie

Op zaterdag 20 mei 2017 was Hans Biesheuvel te gast bij Kamerbreed op NPO Radio 1. Samen met Arjan Vliegenthart (SP-wethouder Amsterdam) en Jaap Smit (commissaris van de Koning in Zuid-Holland, CDA) spraken ze over de formatie en de actuele politieke onderwerpen.

Hans Biesheuvel: “Waar ik het meeste in geloof is dat werken moet lonen.  Het moet een prikkel zijn voor mensen om uit de uitkering te komen, dat je dan een huis kan kopen of op vakantie kan gaan. Dat verschil is op dit moment veel te klein, mensen hebben een hoge uitkering en komen dan in een baan met een laag inkomen, dat prikkelt te weinig.”

“We moeten op de arbeidsmarkt durven vernieuwen, wat grootser denken, niet alles willen uitsluiten en meer experimenteren,” aldus Hans Biesheuvel.

Hans Biesheuvel:””Wat ik een interessante variant zou vinden is een drie partijen Kabinet dat geen gedetailleerd regeerakkoord sluit, maar een regeerakkoord op hoofdlijnen. De ministers krijgen dan de opdracht het regeerakkoord op hoofdlijnen uit te werken samen met de Tweede Kamer.  Het voordeel is dat de ministers daadwerkelijk wat te doen hebben, met een dicht geregeld hebben ze vaak geen ruimte en de fracties in de Tweede Kamer krijgen dan ook meer ruimte om mee te denken. Ik zou voor een drie partijen kabinet zijn met een regeerakkoord op hoofdlijnen. Ik denk dat VVD, CDA, D66 binnen een week zo’n regeerakkoord in elkaar kunnen schroeven als motorblok, dat laat ook meer ruimte voor het democratisch proces.”

Klik hier om de uitzending terug te luisteren.

Hans Biesheuvel bij Kamerbreed op Radio 1