Nieuws

Hoe houd ik goed personeel vast? Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als eigenaar van een klein technisch tekenbureau in Groningen is het lastig om aan gekwalificeerd personeel te komen. Ik heb daarom een werknemer zelf anderhalf jaar intern opgeleid. Hij is inmiddels een vaste waarde in mijn zaak, maar nu wil hij weg. Hoe kan ik dit voorkomen?

 

Zeker voor kleine bedrijven is het ontzettend vervelend als je veel tijd steekt in het opleiden van talent, dat vervolgens bij een ander bedrijf (een concurrent) aan de slag gaat. Deels hoort dat bij de arbeidsmarkt. Dat kan verschillende redenen hebben, maar misschien wel de belangrijkste reden waarom medewerkers vaak vertrekken is omdat er onvoldoende perspectief op doorgroeimogelijkheden is.

 

En precies daar kun je als werkgever wél iets aan doen. Behalve een mooie werkplek met een goede werksfeer en een aantrekkelijk salaris, is het belangrijk om ontwikkelperspectief te bieden. Ik hoor daarbij vaak van kleine ondernemers dat die er simpelweg niet zijn. Als je bedrijf te klein is om medewerkers promotie te kunnen geven, kun je ook samenwerken met andere bedrijven in de regio én het onderwijs. Misschien vindt je medewerker het wel leuk om ook een dag in de week les te geven bij het mbo of kunnen je met een ander bedrijf afspreken dat jouw medewerker een dag in de week bij hen werkt en een van hun medewerkers bij jou. Juist die verandering en nieuwe omgeving kan het werkplezier vergroten en misschien wel maken dat je medewerker besluit om niet te vertrekken.