Kabinet laat ondernemers in de steek – Telegraaf
Kabinet laat ondernemers in de steek Telegraaf.nl
woensdag 28 mei
Kabinet laat ondernemers in de steek
Het kabinet laat ondernemers in de steek. Dat zegt voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL) over het kabinetsbesluit om de verhoging van de accijns op diesel en LPG niet terug te draaien.
Hij wil binnenkort alle brancheorganisaties bijeen roepen om de krachten te bundelen. Hij hoopt dat staatssecretaris Wiebes (Financiën) alsnog op zijn schreden terugkeert en de accijnsverhoging per 1 januari 2015 terug zal draaien. „Cijfers zijn één ding, maar pomphouders staan met de rug tegen de muur. Die ondernemers verdienen onze aandacht.”
Ook de Bovag is verbolgen over Wiebes’ besluit. De brancheorganisatie laat juristen uitzoeken of de schade van de accijnsverhoging voor pomphouders in de grensstreek op de Nederlandse overheid is te verhalen. „Het Europees recht biedt daar wel degelijk aanknopingspunten voor”, zegt een woordvoerder in een eerste reactie.
„Staatssecretaris Wiebes kijkt met een Haagse bril naar de werkelijkheid. Hij heeft kennelijk de effecten van de accijnsverhoging in de grensstreek niet gemeten. Daar is wel degelijk sprake van omzetverlies van pomphouders met 30 tot 40 procent. Dat kan je niet van tafel vegen door te zeggen dat er een meerjarige trend is van teruglopende verkopen”, aldus de zegsman.
Omdat de verhoging van de accijns op diesel en LPG van 1 januari wel degelijk geld in het laatje brengt, draait het kabinet de omstreden maatregel niet terug. In het eerste kwartaal vloeide er 51 miljoen euro meer de staatskas in, maakte Wiebes vanochtend bekend.
Dat is bijna 6 procent meer dan het kabinet in het eerste kwartaal van 2013 binnenhaalde. „Ik realiseer me dat de pomphouders in de grensstreek door een moeilijke tijd heengaan. Maar we hebben moeten vaststellen dat de accijnsopbrengst niet is gedaald”, aldus premier Rutte. Wel is er sprake van een dalende verkooptrend door economische stagnatie en steeds zuinigere auto’s. Maar dat is al meerdere jaren aan de gang. De cijfers van dit jaar laten geen hele grote afwijking zien.
Met name pomphouders in de grensregio hadden de noodklok geluid over zwaar tegenvallende omzetten omdat automobilisten er massaal voor zouden kiezen om de tank over de grens vol te gooien. Maar de grenseffecten zijn beperkt, aldus Rutte.
Wiebes stelt dat de maatregel nodig is om de overheidsfinanciën weer gezond te maken. Hij zei zich te realiseren dat de uitkomst voor de pomphouders aan de grens niet leuk is. „Ik verwacht geen gejuich. Het zal een teleurstelling zijn.” Van een nieuw evaluatiemoment later dit jaar wil hij niets weten.