Columns & OpiniestukkenNieuws

Kennis, Kunde, Kassa – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 24 augustus 2017

Kennis Kunde Kassa

Het topsectorenbeleid is geflopt. Dit miljardenpotje voor innovatie is vooral terecht gekomen bij grote gevestigde bedrijven. Beoogde baanbrekende innovaties bleven uit. Zonde, want de gedachte achter het innovatiebeleid is goed. De beste manier om tot innovatie te komen is samenwerken binnen de ‘gouden driehoek’. Hierin versterken kennisinstellingen, ondernemers en de overheid elkaar.

Breng kennis en kunde samen, betrek ondernemers erbij en dan krijg je kassa. Wat banen oplevert. Onrendabel fundamenteel onderzoek kan door de overheid ondersteund worden. Op deze manier kunnen we ook maatschappelijke uitdagingen oplossen, zoals verduurzaming en vergrijzing. Door samen innovatieve producten en diensten te blijven ontwikkelen.

Het huidige beleid moet dan wel veranderen. We moeten ecosystemen creëren waarbinnen grote en kleine bedrijven elkaar versterken. Met een eenzijdige focus op de gevestigde orde komt dit niet tot stand.

Dit is het moment voor de formerende partijen om voor een toekomstgericht innovatiebeleid te kiezen. Met beleid dat aansluit op de veranderende economie, die vooral gedomineerd wordt door start-ups en kleine bedrijven. Onze inzet bij de formatie is dat innovatiebudget toegankelijk wordt voor alle innovatieve ondernemers.

 

Column Hans Biesheuvel Telegraaf Kennis Kunde Kassa