Kleinbedrijf onderschat risico’s op cyberaanval

‘Zorgwekkend: de impact van een dergelijke aanval kan catastrofaal zijn’

Ondernemers in het kleinbedrijf onderschatten het risico om slachtoffer te worden van cybercriminelen. 53% van de kleine ondernemers is zich weliswaar bewust van de gevaren die online op de loer liggen, maar slechts 5 procent vreest daadwerkelijk gevaar te lopen. “Dit terwijl de cijfers een heel ander beeld tonen”, zegt ONL-voorman Erik Ziengs, die zich ‘grote zorgen maakt’.  Zo wordt 22 procent van het kleinbedrijf nu al geconfronteerd met valse digitale facturen.

Dat blijkt uit de zestiende Kleinbedrijf Index (KB Index); een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf. 14 procent van de ondervraagde kleinbedrijfondernemers ontving neporders, 11 procent kreeg te maken met ongewenste uitval van ict-systemen en 8 procent met online bedreiging en intimidatie. Ondanks dat meer dan de helft van de ondervraagden zich bewust is van de gevaren van cybercrime, voegt slechts een klein deel daad bij woord. Slechts 22 procent van de ondervraagden voert met regelmaat back-up tests uit en 35 procent werkt met een beveiligde VPN-verbinding. “Zorgwekkende uitkomsten”, stelt Ziengs. “De impact van een dergelijke aanval kan catastrofaal zijn; denk aan gegevensverlies of gijzeling van belangrijke data die pas tegen betaling weer wordt vrijgegeven. Het is beter om een cyberaanval te voorkomen, dan om achteraf de brand te blussen.”

Weinig investeringen in digitale beveiliging

Op het gebied van het gebruik van wachtwoordmanagers en het maken van dagelijkse back-ups gaat het beter. 42% laat weten dit te doen. Bijna de helft van de geënquêteerden gebruikt multi-factor authenticatie. Forse investeringen in digitale vernieuwingen of beveiliging worden echter niet gedaan. Meer dan tachtig procent van de ondernemers in het kleinbedrijf trekt daar minder dan 2.500 euro per jaar voor uit. Het percentage ondernemers dat te maken heeft gehad met zware ict-incidenten is beperkt. In het geval van dataroof- en vernietiging van gegevens, afpersing en phishing gaf 2 procent aan hiermee te hebben gehad. Vijf procent werd geconfronteerd met virussen en phishingpraktijken.

Subsidiepot in ere herstellen

Goede en toegankelijke advisering over digitale veiligheid is prijzig voor kleine ondernemers. Daarom is het advies om speciale vouchers beschikbaar te stellen aan kleine ondernemers via lokale overheden waarmee zij gratis experts kunnen inschakelen. Voor 2025 is het daarnaast verstandig de subsidie van 1 miljoen euro vanuit het Digital Trust Center weer beschikbaar te stellen. Er zijn op dit platform ook veel laagdrempelige tips en tricks beschikbaar om de digitale veiligheid te vergroten. “Cyberweerbaarheid van het mkb wordt dit jaar een van de speerpunten van ONL. Later dit jaar organiseren wij een bijeenkomst over dit onderwerp om ondernemers te wijzen op het belang van digitaal weerbaar zijn”, aldus Ziengs.Overhandigen KB-Index aan minister Beljaarts

Meer nieuwsberichten

Financien
ONL springt in de bres voor mkb-accountant: 'essentieel voor ondernemers'
Geplaatst op: 08-04-2025
Overhandig KB-Index aan minister Beljaarts
Kleinbedrijf onderschat risico’s op cyberaanval
Geplaatst op: 04-04-2025
1741612988013
Drukbezochte ontbijtbijeenkomst over ZZP-wetgeving in Nieuwspoort
Geplaatst op: 17-03-2025