CoronaNieuwsPersberichten

Laat bedrijven reorganiseren en stel partnerinkomenstoets uit

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de steunmaatregelen voor bedrijven. Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, verwacht dat vooral het afschaffen van de ontslagboete bij de NOW-regeling en de invoering van de partnerinkomenstoets bij de Tozo de discussie gaan domineren. ONL pleit ervoor om het afschaffen van de ontslagboete in stand te houden en de partnerinkomenstoets uit te stellen. De ondernemersorganisatie krijgt hierover de meeste vragen en opmerkingen binnen van ondernemers en trekt daarom aan de bel.

Bijna de helft (44%) van de ondernemers moet zijn of haar bedrijf reorganiseren om het hoofd boven water te houden, bleek eerder al uit een peiling van het ONL ondernemerspanel. ‘Ik snap dat we met zijn allen een groeiend aantal ontslagen en faillissementen willen voorkomen, maar zelfs met dit steunpakket is het onvermijdelijk dat bedrijven moeten reorganiseren’, aldus Biesheuvel.

Voor een massagolf aan ontslagen is Biesheuvel niet zo bang. ‘We doen nu net alsof het zonder ontslagboete de gemakkelijkste zaak van de wereld wordt om mensen te ontslaan. Dat is niet zo. De reguliere regels voor ontslag blijven immers staan.’ Wel kunnen ondernemers volgens hem zonder de ontslagboete gemakkelijker reorganiseren, waardoor een deel van de werkgelegenheid wordt behouden. Nu ziet ONL juist dat de ontslagboete bedrijven in de weg zit om financieel fit te worden. Reden dus om het schrappen van de ontslagboete – zoals eerder werd aangekondigd door minister Koolmees – door te laten gaan. ‘Hierover moet politiek Den Haag niet terug gaan krabbelen’, benadrukt Biesheuvel. ‘Bedrijven moeten zich aanpassen aan de nieuwe economische realiteit, voor veel bedrijven zal een reorganisatie onvermijdelijk zijn. Geef ze daarvoor de ruimte. Zet daarnaast volop in op om- en bijscholing.’

Daarnaast vraagt ONL aandacht voor het invoeren van de partnerinkomenstoets, deze keuze vindt ONL niet onredelijk, maar het gaat wel veel te snel. ‘Stel het in ieder geval uit tot na 1 september’, zegt Biesheuvel. De invoering van de partnerinkomenstoets sluit nog niet aan bij de fase waarin de economie zich nu bevindt. ‘Kijk maar naar de evenementenbranche en theaterwereld: zzp’ers hebben daar te weinig perspectief op werk en omzet.’ Om het effect van de Tozo op het levensonderhoud te meten heeft ONL, via haar ondernemers app, onderzoek gedaan onder zelfstandig ondernemers. Van de zelfstandigen met partner die gebruikmaken van de huidige Tozo-regeling vindt 51% dat de uitkering nu al niet genoeg is om te voorzien in het levensonderhoud. Als de partnerinkomenstoets wordt ingevoerd, bij de Tozo 2, geeft 82% aan dat het niet voldoende zal zijn om te voorzien in het levensonderhoud. Biesheuvel: ‘De vaste kosten van veel huishoudens zijn namelijk gebaseerd op het gezamenlijke inkomen. Dit staat nog onvoldoende op de radar bij politiek Den Haag.’ De ondernemersorganisatie hoopt dan ook dat dit punt ter sprake komt tijdens het debat.