ONL in de media

Muzikale ode aan Mauritshuis

De Telegraaf p. 4
Maandag 23 juni 2014

Muzikale ode aan Mauritshuis

Het Residentie Orkest speelde het Hofvijverconcert dit jaar onder een nagemaakt timpaan van het Mauritshuis. Het hoogtepunt van Festival Classique stond uiteraard in teken van dit wereldberoemde Haagse museum, dat vrijdag zal worden heropend door koning Willem-Alexander. De ontvangst op de premièreavond bij kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder, sloot dankzij zijn vele prachtige zeventiende-eeuwse schilderijen, naadloos aan op het concertthema.

Voorzitter Hans Biesheuvel van Festival Classique (l.), investeerder Peter Arensman (m.) en artistiek directeur van het Residentie Orkest Roland Kieft.
FOTO: RENÉ OUDSHOORN

Voor het eerst sinds jaren werden genodigden tijdens de concerten niet getrakteerd op regenbuien en harde windstoten. Alle aandacht bleef daardoor gevestigd bij de bijzondere wijze waarop de Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, De stier van Paulus Potter en het Meisje met de parel van Johannes Vermeer tot leven kwamen in een spectaculaire show met tientallen dansers en een reusachtige opblaasstier. Natuurlijk omlijst door prachtige muziek van het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Eivind Gullberg Jensen.

„Prachtig, zo’n muzikaal feestweekend”, jubelde festivalvoorzitter Hans Biesheuvel. Hij had nog twee primeurs in zijn rol als oprichter van Ondernemend Nederland (ONL): „Op de tweede dinsdag van september komen we voor het eerst met een schaduwbegroting. Niet gemaakt op basis van notities, maar gewoon door ondernemers uit het hele land. Vanaf eind augustus ben ik iedere zondagochtend bij RTL te zien met een nieuw ondernemersprogramma. Dat nemen we iedere keer op vanaf een andere locatie.”

Artistiek directeur Roland Kieft van het Residentie Orkest noemde het goed nieuws dat de stad Den Haag weer gaat investeren in cultuur. Dat het Spuiforum niet doorgaat is in zijn ogen geen ramp: „Een nieuw centrum met meer draagvlak is voor ons beter.” De lokale D66-leider Ingrid van Engelshoven kreeg veel complimenten over het coalitieakkoord dat ze sloot met vier andere partijen. In het lommerrijke villadorp Wassenaar is er eindelijk politieke rust, maar wel met een volgens sommigen erg links college. Dat ontkende burgemeester Jan Hoekema: „Nou, zo links is nu ook weer niet.”
VVD-Kamerlid Ton Elias en zijn vrouw directeur Monique de Vos van headhuntersbureau Chasse blijken buren te zijn. Hij werkt op het Binnenhof en zij op het Buitenhof. „In mijn oude kantoor. De deal is dat ik als er ooit een einde komt aan de politiek weer terugkeer”, grapte de liberaal. Zijn vrouw is dan in ieder geval van plan om in Den Haag te blijven: „Mijn collega’s willen allemaal op de Zuidas zitten en daarom vinden mijn klanten het leuk dat ik daar juist niet zit.”

Het mooiste stekje is natuurlijk Huis Schuylenburg. Het is de residentie van de Duitse ambassadeur Franz Josef Kremp, die na een jaar al behoorlijk goed Nederlands spreekt. Net als de nieuwe Britse ambassadeur sir Geoffrey Adams: „Ik ben naar de nonnen in Vught geweest.” De ambassadeurs genoten samen met onder anderen vicevoorzitter van de Raad van State Piet Hein Donner, directeur Monique Beuk van Koninklijke Beuk en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma van een prachtige avond uit.

Sommigen konden er geen genoeg van krijgen en waren een dag later in gezelschap van enkele prominenten onder wie burgemeester Jozias van Aartsen, de ministers Ronald Plasterk en Stef Blok en VVD-coryfee Ed Nijpels nog een keer bij het door Frits Sissing gepresenteerde concert, nu met ontvangst in De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, waar de uitbreiding van het Mauritshuis is ondergebracht.