Nieuws

Nieuwe maatregelen; harde klap voor ondernemers

Vandaag zijn aanvullende maatregelen gepresenteerd om het aantal coronabesmettingen in te dammen. ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: “Ik begrijp de keuze van het kabinet voor extra maatregelen, maar dit is een nekslag voor sectoren als de reisbranche, horeca en de evenementenbranche.” Ondernemers hebben niet alleen zorgen over hun eigen zaak, maar ook over de werknemers die in het bedrijf werken, de klanten waaraan ze niet kunnen leveren en de leveranciers die ze moeten betalen.

ONL pleit daarom voor drie punten: het onverkort doorzetten van de huidige steunmaatregelen, sectorspecifieke steun en een heldere routekaart als perspectief voor ondernemers.

Blijf ondernemers steunen

Het devies ‘beperk je contacten en blijf thuis’ zal verdere impact hebben op vrijwel alle branches, van detailhandel tot de evenementenbranche. Zonder steun van de overheid zullen er niet alleen opnieuw banen verdwijnen, maar ook vele faillissementen volgen. Hans Biesheuvel: “Afbouw van de huidige steunmaatregelen is problematisch. Er zijn juist meer aanvullende maatregelen nodig. ONL wil hierover zo spoedig mogelijk in gesprek met het kabinet.”

Er bereiken ONL veel berichten van ondernemers: de buffer die zij in de loop der jaren hebben opgebouwd  is op of is inmiddels bijna op. De aangekondigde maatregelen zullen dan ook funest zijn voor verschillende sectoren. Het is daarom van belang dat het kabinet kijkt naar aanvullende en sectorspecifieke steun. Zonder deze steun zullen veel ondernemers richting de afgrond worden geduwd.

Geef ondernemers perspectief

Veel ondernemers weten op dit moment niet waar ze aan toe zijn. Het kabinet moet oog hebben voor de onrust die deze steeds wijzigende maatregelen veroorzaken bij ondernemers. ONL roept het kabinet dan ook op om regie te nemen en duidelijk te zijn, zodat ondernemers perspectief wordt geboden. We komen alleen door de coronacrisis heen als we ons met elkaar aan de voorschriften houden.

ONL blijft de komende periode nauw in contact met ondernemers en gaat met het kabinet in gesprek over wat er nodig is om gezonde bedrijven overeind te houden en over de invulling van deze punten.