CoronaNieuwsPersberichten

ONL doet oproep aan politiek: ondersteun door het coronavirus getroffen ondernemers

‘Als je bedrijf 10% van de omzet mist, is dat meestal nog op te vangen. Maar als 80% of 90% wegvalt, heb je een groot probleem’, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel over de gevolgen van het coronavirus voor bedrijven. ‘Dit zie je nu gebeuren in de horeca- en evenementenbranche, omdat evenementen worden afgelast. Maar ook exportbedrijven hebben het moeilijk.’

ONL startte dinsdag een corona-meldpunt voor ondernemers. De ondernemersorganisatie deelde gisteren per brief de zorgen van ondernemers met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. De vragen stromen namelijk binnen: Waar kan ik personeelskosten verhalen van de mensen die gedwongen thuiszitten? Moet ik mijn bedrijf sluiten als een werknemer besmet raakt? Wij moeten uitzendkrachten doorbetalen, kan er geen uitzondering worden gemaakt?

Het meest gegeven advies luidt, volgens Biesheuvel: ‘Neem je liquiditeit als prioriteit nummer één. Loop dus kritisch langs je kostenposten. Denk je een leverancier of financier niet meer te kunnen betalen? Ga direct in gesprek.’ ONL roept daarom banken en mkb-financiers op om soepel met de liquiditeitsafspraken om te gaan en met ondernemers mee te denken, want ‘kleine ondernemers voelen de gevolgen van het virus direct in hun portemonnee.’

De meeste ondernemers zijn nog niet in paniek en reageren nuchter op de gevolgen van het virus. Ook komt ONL veel negatieve reacties tegen, zoals: ‘Door besluiten van derden worden wij nu op extra kosten gejaagd.’

ONL roept dan ook per brief de partijen in de Tweede kamer op om met de volgende punten rekening te houden, maar ook om concrete maatregelen te nemen:

  • Geef extra aandacht aan de horeca- en evenementenbranche, die krijgt nu zware klappen te verduren.
  • Eenduidige communicatie vanuit de overheid is van groot belang om acties te laten slagen.
  • Een tijdelijke spreiding van de omzetbelasting en overige belastingafdrachten kunnen ondernemers ademruimte bieden. Bedrijven waar een faillissement dreigt moeten financieel ondersteunt worden. België bewandelt inmiddels een soortgelijke route.
  • De liquiditeit binnen bedrijven is nu van essentieel belang. Kan de ondernemer zijn of haar rekeningen nog betalen? Banken en alternatieve financiers kunnen ademruimte bieden door bijvoorbeeld vaste lasten tijdelijk op te schorten. Het is daarbij wel van belang dat zij zich gesteund voelen door de Rijksoverheid. De minister van Financiën kan hierin een rol spelen door garant te staan voor de kosten die banken maken, wanneer bedrijven achteraf niet meer in staat zijn om hun kosten te betalen.
  • Streef naar maximale capaciteitsinzet voor de behandeling van werktijdverkorting en tijdelijke WW-uitkeringen, zodat ondernemers zo snel mogelijk geholpen worden.
  • Het verloop van het Coronavirus is onvoorspelbaar. Bedrijven kunnen vaak niet langer dan 24 uur vooruitplannen. Sommige WAB-regels, zoals roep een oproepkracht minimaal vier dagen van te voren op, zijn nu onwerkbaar. Denk aan de zorg en de evenementen- en horecabranche. Schort deze regeling tijdelijk op.