Columns & Opiniestukken

Onwerkbaar – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Telegraaf, 22 februari 2018, Column Hans Biesheuvel

Onwerkbaar

Medewerkers voor hun goede werk belonen is lastig geworden. Dat komt vooral door een irritante regel: Werkkostenregeling. Als een werkgever een kerstpakket of een presentje wil geven, op een borrel of een etentje wil trakteren, dan bederft deze regeling de pret. Eerst moet met de rekenmachine in de hand worden gekeken of het bedrag niet te hoog is. Totaal onwerkbaar.

Maximaal 1,2% van het totale fiscale loon. Dat bedrag mogen ondernemers jaarlijks onbelast vergoeden en verstrekken aan medewerkers. Een goed resultaat in januari vieren, betekent risico dat de werkgever in december 80% naheffing over een kerstpakket moet betalen.

Om het echt onbegrijpelijk te maken, kent deze bepaling weer een aantal uitzonderingen. Gerichte vrijstellingen, nihillwaarderingen en normbedragen. Zonder accountant is het vrijwel onmogelijk om door deze vage begrippen en ingewikkelde berekeningen te komen.

De onwerkbare werkkostenregeling zorgt alleen maar voor onduidelijkheid en administratieve lasten. Ondertussen worden goede werkgevers die iets leuks voor hun medewerkers doen keihard gestraft. Het mag niet zo zijn dat ook dit jaar kerstpakketten of teametentjes niet doorgaan vanwege deze administratieve onzin.