NieuwsPersberichten

Persbericht ONL: houd onrechtmatige vermogensrendementsheffing tegen.

onl_950x350_ani

 

 

 

Den Haag, 23 oktober 2016

Persbericht ONL voor Ondernemers: houd onrechtmatige vermogensrendementsheffing tegen.

ONL voor Ondernemers roept politici op om de wijzigingen ten aanzien van de vermogensrendementsheffing tegen te houden. Het beoogde systeem staat haaks op de economische realiteit. De voorgestelde forfaitaire rendementen zijn onhaalbaar en leiden ertoe dat een grote groep spaarders en beleggers meer dan 100% belasting gaat betalen. “Vermogen opbouwen of verstandig beleggen wordt bestraft, dit maakt de economie kwetsbaar en hindert toekomstige investeringen”, merkt voorzitter van ONL voor Ondernemers, Hans Biesheuvel, op.

Er worden door onafhankelijke instanties grote vraagtekens gezet bij de juridische houdbaarheid en de economische aannames van de wetgeving die Staatssecretaris Wiebes per 1 januari 2017 wil laten ingaan. Het forfaitaire percentage waarover belasting wordt geheven loopt op tot 5.5%. Dit is in de huidige economie absurd, zeker vergeleken met pensioenfondsen die als professionele beleggingsinstellingen rekenen met een rente van gemiddeld 3.3% en juist een verdere daling van het rendement verwachten.

“Naast de forse nivelleringsslag, zijn er grote twijfels bij de haalbaarheid van de forfaitaire percentages. De kans is groot dat de Hoge Raad dit systeem volgend jaar naar de prullenbak verwijst. Het moedwillig maken van slechte wetgeving voor politieke doeleinden is precies waardoor de kiezer het vertrouwen verliest in de politiek”, aldus Biesheuvel.

Het is beter om het huidige forfaitaire percentage van 4% te verlagen tot een haalbaar percentage van 2,5% tot 3%. Vervolgens stellen we alles in werking om zo snel mogelijk over te stappen op een systeem waar het werkelijke rendement op vermogen belast wordt.

Ondernemers die vermogen opbouwen voor hun oude dag worden bestraft. Als je 65 bent, wil je niet speculeren met je pensioen. Het kan dus voorkomen dat belasting betaald wordt over €400.000,- spaargeld, dat geen rendement oplevert. De overheid denkt dat dit veel geld is, maar vergeet dat deze ondernemer nog dertig jaar moet leven van dit vermogen.

Hans Biesheuvel: “Vermogen rendeert momenteel niet, waarom moet hier dan toch belasting over betaald worden? Als de overheid deze forfaitaire rendementen realistisch vindt, dan willen wij als ondernemers ons vermogen wel bij de overheid stallen.”

Noot voor de redactie/niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Gladdines, Senior Beleidsmedewerker, via g.gladdines@onl.nl of 06 10 15 00 46.