Persberichten

Persbericht: Wet Werk en Zekerheid terug naar de tekentafel. Waarschuwingen van ondernemers vinden eindelijk gehoor.

Persbericht ONL voor Ondernemers
Den Haag, 14 september 2016

 Waarschuwingen van ondernemers vinden eindelijk gehoor.

Wet Werk en Zekerheid terug naar de tekentafel.
Er komt eindelijk zich op afschaffing van de Wet Werk en Zekerheid. Dat blijkt uit de uitzending van Nieuwsuur van woensdag 14 september waarin wordt bericht dat coalitiepartner VVD van de wet af wil. ONL voor Ondernemers is verheugd met deze doorbraak door het nieuwe inzicht van de VVD.

ONL waarschuwt al sinds voor de invoering van de Wet Werk en Zekerheid in 2015 voor de averechtse en desastreuze gevolgen. Onophoudelijk geven ondernemers aan dat het nieuwe ontslagrecht gelijk staat aan het organiseren van werkloosheid. Het opzeggen van een vast dienstverband is veel moeilijker geworden, terwijl de ketenbepaling is aangescherpt. De uitspraken van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en minister-president Mark Rutte werden gedaan tijdens De Nationale Ondernemersdag, georganiseerd door ONL.

Met de WWZ was een flexibelere arbeidsmarkt beloofd, maar ondernemers ervaren dat de lasten en risico’s van werkgeverschap juist groter zijn geworden. Werkgeverschap is extreem risicovol geworden en dat kost banen en gaat ten koste van groei.

Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers: “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is inmiddels wel duidelijk dat het nieuwe ontslagrecht mislukt is. Wij hameren met ONL al drie jaar lang op de gevolgen. Werkgeverschap is nog nooit zo onaantrekkelijk geweest als vandaag. Het resultaat van de WWZ is dat de doorstroming naar het vaste contract is gestokt. Dit is funest voor de arbeidsmarkt en de economie. Mensen zitten onnodig thuis en bedrijven worden geremd in hun groei. Het werk is er namelijk absoluut en de wil om mensen aan te nemen ook. Ondernemers zetten hun groeiplannen echter in de ijskast. Zo komen we niet vooruit.”

De voorzitter van ONL meent dan ook dat de WWZ, een krom compromis dat voortvloeit uit het Sociaal Akkoord, zo snel mogelijk, liefst nog deze kabinetsperiode, van tafel moet of minstens wordt aangepast. ,,Het is te gemakkelijk voor de partijen om zich te verschuilen achter het akkoord en af te wachten tot de verkiezingen. Ondernemers worden dagelijks met dit gedrocht geconfronteerd. Die kunnen niet wachten op de verkiezingen.”

 

De WWZ moet zo snel mogelijk terug naar de tekentafel. Het gemeenschappelijke doel is zorgen dat er meer mensen aangenomen worden en bedrijven hun groeiplannen kunnen realiseren. Werkgevers willen flexibiliteit en werknemers willen zekerheid. Dit is goed te organiseren door serieus werk te maken van een flexibeler ontslagrecht, door verzekeringen tegen werkloosheid, ziekte en pensioen arbeidsvorm neutraal te maken, en door fors in te zetten op scholing. Alle plannen liggen bij ONL op de plank en worden uiteengezet in de Schaduwbegroting voor 2017, laten we er voor zorgen dat we niet weer 4 jaar verliezen.