Nieuws

‘Samenwerking VNO en MKB gaat niet goed’ – De Financiële Telegraaf

Dinsdag 22 mei 2018

Samenwerking VNO en MKB gaat niet goed – De Financiële Telegraaf

De vernieuwde samenwerking tussen VNO-NCW en MKB-Nederland leidt niet tot een betere vertegenwoordiging van de mkb-belangen. Dat zegt voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL.

Hij gelooft er dan ook niets van dat de spanningen tussen beide werkgeversorganisaties in de Malietoren daarmee uit de lucht zijn. ,,Dit is slechts een doekje voor het bloeden. De samenwerking tussen VNO en MKB zal niet heel lang goed meer gaan”, aldus Biesheuvel die zelf in het verleden voorzitter is geweest van MKB-Nederland.

Het zegt volgens hem genoeg dat zelfs VNO-leden zoals Bouwend Nederland, ondernemersorganisatie FME en Uneto-Vni zich beginnen zich te roeren en vaker van zich laten horen buiten het mandaat van de Malietoren om. De reden daarvoor is dat de organisaties veel mkb’ers hebben in de achterban. ,,Maar Nederland is ook gewoon een mkb-land.”

Gesprekken geparkeerd

De ONL-voorzitter blijft daarom hameren op een intensieve samenwerking met MKB-Nederland. ,,We hebben de gesprekken geparkeerd, maar wat mij betreft gaan we morgen weer verder. Laten we de handen ineen slaan, niet tegen VNO, maar los van VNO. Op die manier kunnen we met een stevige mkb-agenda aan tafel in Den Haag.”

MKB-Nederland is negen jaar geleden bij VNO-NCW ingetrokken in de Haagse Malietoren. Tot een fusie van de twee verenigingen kwam het niet. Maar de werkgeversorganisaties delen wel hun staf.

In de vernieuwde samenwerking krijgt MKB-Nederland meer ruimte om zichzelf te profileren als belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf. Er moet een duidelijke mkb-agenda richting de politiek komen en een eigen staf houdt zich voortaan bezig met de belangen van kleine ondernemers.

Reden hiervoor is dat MKB-leden klaagden dat de belangen van mkb’ers te weinig worden vertegenwoordigd aan de overlegtafel. Om aan de klachten tegemoet te komen krijgt MKB-Nederland een gericht team voor de mkb-lobby. Van de circa 40 lobbyisten zullen waarschijnlijk 5 à 6 alleen voor het midden- en kleinbedrijf werken.

Hij gelooft er dan ook niets van dat de spanningen tussen beide werkgeversorganisaties in de Malietoren daarmee uit de lucht zijn. ,,Dit is slechts een doekje voor het bloeden. De samenwerking tussen VNO en MKB zal niet heel lang goed meer gaan”, aldus Biesheuvel die zelf in het verleden voorzitter is geweest van MKB-Nederland.

Het zegt volgens hem genoeg dat zelfs VNO-leden zoals Bouwend Nederland, ondernemersorganisatie FME en Uneto-Vni zich beginnen zich te roeren en vaker van zich laten horen buiten het mandaat van de Malietoren om. De reden daarvoor is dat de organisaties veel mkb’ers hebben in de achterban. ,,Maar Nederland is ook gewoon een mkb-land.

Macht bij multinationals

Volgens Biesheuvel verandert dat niets aan de situatie van de afgelopen tien jaar, omdat de macht in de Malietoren vooral bij de multinationals ligt. ,,De impact van multinationals en de banken in het bestuur is heel groot. En ze betalen veel geld. En wie betaalt, die bepaalt.”

De ONL-voorzitter spreekt van een onevenwichtig huwelijk. ,,VNO doet heel aardig en dan denk je als MKB-Nederland zijnde dat je samen optrekt. Maar als het er dan op aankomt, kiest VNO zijn eigen weg. Maar dat zeggen ze niet van tevoren tegen je. Dat is mijn voorganger Loek Hermans overkomen, ik heb het zelf meegemaakt, en mijn opvolger Michaël van Straalen kreeg met hetzelfde te maken.”

Klik hier om het artikel op de website van de Telegraaf te lezen.