Nieuws

Starbucks Welkom (2) – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Telegraaf

18 februari 2016

Starbucks Welkom (2)

Vorige week schreef ik ‘Starbucks rot op’. Toch valt hen feitelijk weinig te verwijten. Ze hebben fiscaal lopen shoppen en dat is begrijpelijk. Voor Nederlandse koffieketens is zo’n belastinghotspotafspraak onmogelijk.

Belastingdiensten bieden wereldwijd tegen elkaar op. Multinationals profiteren en krijgen een voorsprong op de nationale – veelal MKB – concurrentie. De Europese Commissie heeft groot gelijk als ze dit aanpakt.

De hoeksteen van een goed ondernemersklimaat is een toekomstbestendig belastingstelsel, met een gelijk speelveld voor groot en klein. Zo’n stelsel heeft ten minste deze kenmerken: Werken en ondernemen loont. De lasten op arbeid zijn laag. Er is een fiscaal en risico-light regime voor starters en kleine bedrijven. We stimuleren uitdagers en groeiers maximaal. Voor klein én groot (samen?) is het winstgevend om hier te innoveren. De fiscale behandeling van vreemd en eigen vermogen is gelijk.

Als we hier op inzetten komen multinationals niet vanwege fiscale sluiproutes maar op basis van het goede investeringsklimaat en de innovatieve MKB-cultuur.

We hebben lokaal actieve, sterke multinationals hard nodig. Zo lang zij bereid zijn hun fair share af te dragen zijn ze meer dan welkom.

2016 02 18_Telegraaf_Hans Biesheuvel_Column_Starbucks Welkom (2). (632x1024)