Nieuws

Tegemoetkoming Energiekosten geeft ondernemers te weinig houvast om winter door te komen

LinkedIn en FB ONL

ONL voor Ondernemers: ‘Duidelijkheid en snelheid nodig’

Er komt een Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het energie-intensieve mkb. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bekend gemaakt. “Het is goed dat er überhaupt een regeling voor het mkb komt, maar veel is nog onduidelijk waardoor ondernemers alsnog niet genoeg houvast hebben om deze winter door te komen.” Dat laat ONL-voorzitter Hans Biesheuvel in zijn reactie op het plan weten.

Zzp’ers en een deel van het kleinere mkb kunnen gebruik maken van het prijsplafond voor huis- houdens. Dat plafond gaat namelijk gelden voor alle kleinverbruikers die gas, elektriciteit en/of warmte gebruiken. Dat is goed nieuws, maar voor het energie-intensieve mkb is nog te veel onduidelijk. Dat vindt de ondernemersorganisatie. De precieze voorwaarden van de regeling voor het energie- intensieve mkb worden op korte termijn uitgewerkt. ONL ziet het liefst deze week nog duidelijkheid over de uitwerking, want snelheid en duidelijkheid zijn op dit moment van belang.

Waar ONL zeer ontevreden over is, is dat het loket voor de TEK-de regeling naar verwachting pas in het eerste of tweede kwartaal van 2023 open kan. De regeling moet namelijk nog worden goedgekeurd door Brussel en dat kost tijd, zo valt de lezen in de brief aan de Tweede Kamer. Biesheuvel: “Mkb’ers dreigen deze winter in grote problemen te komen met hun energierekening, die kunnen dus niet wachten tot 2023.”

De minister ziet in dat mkb-bedrijven met een torenhoge energierekening eerder steun nodig hebben. Het kabinet wil daarom per november (tijdelijk) de bedrijfslasten verlagen. Op dit moment worden verschillende opties bekeken. Dat moet snel gebeuren volgens ONL. “Er is geen tijd te verliezen. Nogmaals, het is in ieder geval goed dat dit kabinet aan de slag gaat voor ondernemers maar zij hebben meer houvast nodig. Er is een gebrek aan snelheid en duidelijkheid. Ook moet er een fors pakket aan overbruggingskrediet komen als je alle getroffen ondernemers deze winter door wilt helpen”, zo vervolgt Biesheuvel zijn betoog.

Daarnaast komen er meer middelen vrij om te verduurzamen. Voor het mkb introduceert het kabinet binnen twee weken een BMKB-groen regeling. De ondernemersorganisatie twijfelt daarbij wel of het mkb hierdoor gemakkelijker krediet kan aantrekken. “De bedoeling is goed, maar de BMKB gaat om een borgstelling van een krediet van de bank. Dat krediet moet je wel eerst hebben verkregen van de bank en vaak komen de kleinere mkb-bedrijven hiervoor niet in aanmerking”, legt ONL-voorman Hans Biesheuvel uit. ONL ziet daarom graag dat ook alternatieve financiers een borgstelling krijgen voor het verstrekken van leningen aan kleinere bedrijven die door de energiecrisis worden getroffen. Zo bereik je meer mkb-bedrijven die inzetten op verduurzaming.

Tot slot moeten ondernemers worden gestimuleerd en snel geholpen worden met de verduurzamingsslag, vindt ONL. Voor meerdere subsidieregelingen komt meer geld beschikbaar, maar het gaat niet alleen om financiële ondersteuning. Het is volgens ONL belangrijk dat er een speciale versnellings- en herstelwet komt, om de verduurzamingsslag van het mkb te versnellen. “Het liefst wil je dat ondernemers voor volgende winter maatregelen hebben kunnen nemen om te verduurzamen.” Beperkingen moeten worden weggenomen en ook moeten ondernemers met raad en daad worden bijgestaan over hoe er verduurzaamd kan worden. “Ondernemers die zonnepanelen willen aanschaffen zijn pas in 2024 aan de beurt vanwege een tekort aan installateurs. En het loont niet om in een elektrische auto te gaan rijden. Zo stimuleer je ondernemers niet met het maken van een verduurzamingsslag”, besluit Biesheuvel.