NieuwsPersberichten

ONL roept kabinet op pensioenoverleg breder te trekken

ONL roept kabinet op pensioenoverleg breder te trekken
Persbericht ONL voor Ondernemers – 20 november 2018

Het pensioenakkoord waarover de vakbonden met grote bedrijven onderhandelen is te veel gericht op eigen deelbelangen en niet op een toekomstbestendig pensioenstelsel. ONL vreest dat het pensioenakkoord tot onwerkbare regelgeving en een forse lastenverzwaring voor het MKB leidt en vindt dit onacceptabel. “Het is tijd om het pensioenakkoord breder te trekken, het kabinet moet net als bij het Energieakkoord alle verschillende partijen aan tafel uitnodigen.” aldus Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers.

Maatschappelijk draagvlak is cruciaal voor het slagen van een pensioenakkoord. Dit draagvlak is momenteel onvoldoende aanwezig omdat deelbelangen een te grote rol spelen. ONL roept het kabinet op om de pensioenonderhandelingen breder te trekken en met alle relevante partijen te spreken. Het is aan de politiek om hierbij boven de partijen te staan en het pensioenstelsel toekomstbestendig te maken. ONL benadrukt hierbij dat ze liever géén akkoord dan een slecht akkoord heeft.

Uitgangspunten hierbij zijn wat ONL betreft het afschaffen van de doorsneepremie en het persoonlijk maken van pensioenvermogen. Dit in combinatie met het afschaffen van de verplichtstelling en pensioenfaciliteiten voor (zelfstandig) ondernemers is de beste optie.