CoronaNieuws

Uitgestelde belasting in een keer betalen? – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik heb in het voorjaar belastinguitstel aangevraagd en kreeg vorige week een brief van de Belastingdienst dat ik de uitgestelde bedragen nu moet betalen. Ik wist natuurlijk dat dit eraan kwam, maar ik schrok toch toen ik las dat ik uiterlijk 29 juli de uitgestelde betalingen plus de belastingen over de maand juni in één keer en volledig moet betalen. Het gaat om een groot bedrag en mijn omzet is nog niet zo gestegen dat ik dat geld nu wél heb. Ik voel me behoorlijk machteloos.

Ik kan me je zorgen goed voorstellen. Veel ondernemers zijn bezig met overleven en hebben niet in drie maanden de verloren omzet ingehaald. Dat heeft meer tijd nodig. Voor veel ondernemers ligt de omzet nog ver beneden het peil van vóór de coronacrisis. Een achterstand wegwerken is dan ook nog niet aan de orde.

Bij de Belastingdienst ontbreekt op dit moment een betalingsregeling voor bijzonder belastinguitstel vanwege de coronacrisis. ONL heeft daarom aan het kabinet een regeling voorgesteld waarmee ondernemers openstaande betalingen gespreid kunnen betalen over de komende twee jaar, vanaf 1 oktober aanstaande, zonder renteopslag.

Dit is geen directe oplossing voor je probleem, maar in de brief van de Belastingdienst lees je dat je nogmaals uitstel van betaling kunt aanvragen. Maak daar in ieder geval gebruik van! Als ondernemersorganisatie houden wij de vinger aan de pols bij de politiek en sturen we op een nieuwe regeling.