Nieuws

Vrouwen en carrière – ONL bij Spijkers met koppen

Nederland is goed op weg op het gebied van gendergelijkheid, op de arbeidsmarkt is dat echter niet terug te zien.

Afgelopen zaterdag was Mirjam Bink namens ONL aanwezig bij het radioprogramma Spijkers met koppen. Onderwerp van gesprek was het onderzoek van McKinsey naar de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Uit dit onderzoek is gebleken dat de ‘achterstand’ van vrouwen op de arbeidsmarkt o.a. samenhangt met de ongelijkheid van de verdeling van zorgtaken.

Mirjam Bink sluit zich hierbij aan. De ambitie van vrouwen is niet minder, maar door de scheve verdeling van zorgtaken – volgens haar cultureel bepaald – kiezen vrouwen in Nederland relatief vaak voor een deeltijd dienstverband.

De oplossing ligt volgens haar zowel bij werkgevers als bij vrouwen als werknemer. Door met minder vaste constructies te werken, wordt het makkelijker voor werkgevers om personeel aan te nemen en voldoende uren te bieden: “Door flexibel te zijn in de combinatie van zorg en werk maak ik als werkgever optimaal gebruik van het arbeidspotentieel” aldus Mirjam Bink

Ook moeten vrouwen zelf gestimuleerd worden om aan de slag te gaan: “Als je een goede opleiding hebt genoten, vind ik het van belang dat je vervolgens op jouw beurt ook weer wat terug doet voor de maatschappij” aldus Mirjam Bink.

Luister de uitzending hier terug.