ONL zet in op meer bewustwording Haagse politiek
Meer dan de helft van de kleine mkb-bedrijven met een jaaromzet tot een miljoen euro op jaarbasis boekte voor het derde jaar op rij minder winst. Dat bleek uit onderzoek van SRA, de organisatie van accountantskantoren, die de jaarrekeningen van ruim negenduizend mkb-bedrijven doorspitte. ONL-voorman Erik Ziengs is niet verrast door de onderzoeksresultaten. “De zware coronajaren, gevolgd door de extreem gestegen energierekening en de hoge inflatie heeft een zware wissel getrokken op met name kleine ondernemers. Dit is onderzoek is wel zeer pijnlijk en de cijfers zijn zorgwekkend.”
ONL ziet dat het onderzoek van SRA over het achterblijven van de winst bij mkb-bedrijven gelijkenissen vertoont met eerder onderzoek. In april werd door ONL, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, Qredits en Cultuur+Ondernemen, een nieuwe versie van de Kleinbedrijf Index (KB Index) gepubliceerd. Dit onderzoek laat hetzelfde beeld zien. In de meest recente KB Index kwam naar voren dat een flink aantal kleine ondernemers een inkomen onder bijstandsniveau hebben en er een flinke toename is van burn-outklachten. In de uitkomsten van het SRA-onderzoek staat dat de winst van met name bedrijven met maximaal tien werknemers en een maximale omzet van 1 miljoen euro achterblijft. Voorman Ziengs, die namens ONL opkomt voor de niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven in Nederland, maakt zich zorgen: “De afgelopen jaren zijn de loonkosten voor werkgevers extreem hard gestegen. Grote bedrijven kunnen dit vaker gemakkelijker opvangen, maar voor kleinschalige (familie)bedrijven is dat een enorm grote kostenpost. Ze hebben het beste met hun mensen én het bedrijf voor, maar komen er bedrijfsmatig niet goed uit”, aldus Ziengs.
Bewustzijn van groot belang
ONL wil door meer bewustwording in de Haagse politiek het tij keren. Vaak kleeft er onterecht een negatief stempel aan ondernemers. Door middel van rondetafelgesprekken en het meenemen van politici op werkbezoeken wil ONL het belang van een goed ondernemersklimaat voor het voetlicht brengen. Het doel is om beleidsmakers nog meer ervan te doordringen wat de effecten zijn van politiek beslissingen op de werkvloer. “Het mkb is de banenmotor van de Nederlandse economie. Zij zijn het kloppend hart van dorpen en steden. Als ONL vinden we dat we daar zuinig mee om moeten gaan”, aldus de ONL-voorman.