Wetsvoorstel Asscher levert geen werk en geen zekerheid – Trouw
Trouw
zaterdag 31 mei
Geschreven door Hans Biesheuvel
Wetsvoorstel Asscher levert geen werk en geen zekerheid
Voor veel ondernemers is de nieuwe wet Werk en Zekerheid een nachtmerrie. Dinsdag vergadert de Eerste Kamer over deze wet. Doel van dit wetsvoorstel is het arbeidsrecht aan te passen aan de moderne tijd. Het resultaat is echter dat vast vaster wordt en flex minder flex. Het is eerder een paar stappen terug dan vooruit. Niet alleen de ondernemer is de dupe, heel Nederland heeft hier last van.
De werkloosheid loopt nog steeds op en de koopkracht staat onder druk. Uit onderzoeken blijkt dat juist kleine bedrijven de banenmotor zijn, die voor economische opleving kunnen zorgen. Bij de multinationals verdwijnen vooral banen. Siemens zette vorige week 12.000 banen op de tocht. Dus als we iets aan de werkloosheid willen doen, moeten we nu achter de kleine ondernemers staan en hun de ruimte geven. Zij brengen werk en welvaart. Kleine bedrijven moeten wendbaar zijn. Dit voorstel getuigt van een oude manier van denken waarbij werknemers een contract voor het leven tekenden. Die tijd is voorbij.
Vooral mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt zijn de klos. In ‘de polder’ worden de gevestigde belangen behartigd, terwijl de moderne tijd vraagt om nieuwe, maar vooral flexibelere oplossingen. Met deze nieuwe wet zullen de ontslagkosten stijgen en de mogelijkheden om werknemers flexibel in te huren afnemen. Ondernemers vrezen daarnaast hoge proceskosten en onzekerheid bij de afwikkeling van een contract.
In de bestaande wet gaan bedrijven naar het UWV om arbeidscontracten te kunnen beëindigen. De werkgever betaalde dan geen ontslagvergoeding. Straks heeft een werknemer echter altijd recht op een ontslagvergoeding. Dat is oneerlijk en duur. Daarnaast kunnen werknemers in de toekomst eindeloos procederen en kan de werknemer eenzijdig binnen twee weken terugkomen op de beslissing. Ten opzichte van de huidige wet is dit een enorme verslechtering.
Het is niet alleen slecht voor de werkgevers, maar ook voor de werknemers. Deze wet schaadt de toch al broze economie. Het zal de werkloosheid doen stijgen, producten duurder maken, waardoor ook de koopkracht onder druk zal staan. De leden van de Eerste Kamer moeten deze voor iedereen slechte wet terugsturen. Juridisch rammelt hij, maar de effecten voor heel Nederland zijn de belangrijkste reden om hier tegen te zijn. Deze wet is vooral een politiek compromis, bedoeld om het kabinet overeind te houden. Met de realiteit heeft het niks te maken. Maar dat geldt voor het hele sociale akkoord.
Hans Biesheuvel, ONL voor ondernemers