ONL in de media

‘Ondernemer moet slim en creatief zijn’

NU Zakelijk – donderdag 17 oktober 2013

Hoe belangrijk is lef nemen? NUzakelijk, uitreiker van de LEF-award tijdens Big Improvement Day 2014, vraagt het aan bekende ondernemers.

Vandaag: Hans Biesheuvel, die onlangs opstapte als voorman van MKB-Nederland en ondernemersvereniging ONL oprichtte.

Drie vragen aan Hans Biesheuvel, over lef en ondernemerschap.

Wat heeft u als ondernemer gedaan waarvoor lef nodig is?

ONL opgestart! Dwars door bestaande structuren heb ik een nieuwe organisatie opgezet omdat ik zie dat een zeer groot deel van de ondernemers op dit moment niet vertegenwoordigd wordt.

ONL is een organisatie voor en door ondernemers. Samen gaan we ervoor zorgen dat ze kunnen ondernemen in een land met een sterk ondernemersklimaat en waar ruimte is voor innovatie.

Hoe belangrijk is lef om succesvol te kunnen zijn?

Er zijn denk ik weinig ondernemers die geen lef hebben en toch succesvol zijn. Lef hebben en ondernemen gaan hand in hand. Lef is echter slechts één van de vele factoren van succes – zij het een zeer belangrijke.

Een ondernemer moet slim en creatief zijn, doorzettingsvermogen hebben, keihard werken en heel snel goed zijn in een heleboel dingen. Je schept zelf de omgeving waarin kansen gecreëerd kunnen worden. Zodra je echter een goede kans ziet moet je ervoor kiezen om in een rechte lijn op je doel af te gaan. Duidelijke focus!

Wat vindt u een goed voorbeeld van lef (bij iemand anders)?

Heeft u ook zo’n vriend of familielid die al 40 jaar roept een briljant idee te hebben om een bedrijf te starten? De meeste gaan met pensioen en het is er nooit van gekomen. We laten hier echt veel potentieel liggen. Je gaat me niet vertellen dat al deze ideeën niet goed genoeg waren.
We moeten een klimaat scheppen waarin mensen de sprong durven nemen en we moeten zowel de succesverhalen als de keren waar het fout is gegaan vieren.
Ik respecteer de ondernemer die voordat hij z’n bedrijf startte in een totaal ander vak zat. Ik respecteer de werknemer die voor zichzelf begint omdat hij denkt het beter te kunnen dan zijn baas. Deze mensen hebben het lef om hun idee uit te werken en zeggen daar een deel van hun zekerheden voor op.

Waar ligt bij u de grens tussen lef en roekeloosheid? Of horen die zaken bij elkaar?

Lef is gebaseerd op een weloverwogen keuze en een duidelijke afweging van de risico’s. Je neemt een beslissing op basis van de verschillende mogelijkheden die je hebt.
Je berekent je risico’s en de kans van slagen. Sommige keuzes zijn weinig risicovol en brengen weinig op. Sommige keuzes zijn extreem risicovol en hebben enorme potentie.
Een goede ondernemer heeft deze afwegingen goed op een rij en weet wanneer het bedrijf meer of minder risico moet nemen. Meestal is het roekeloos om al je geld op een paard te zetten…..en soms moet je het toch doen.

Link naar NUzakelijk