Nieuws

Ziet de politiek familiebedrijven nog wel staan? Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Al van jongs af aan werk ik in het bedrijf van mijn opa en mijn vader. Een familiebedrijf in de sierteelt dat ik later graag zou willen overnemen. Helaas hoor ik de politiek in aanloop naar de verkiezingen weinig over de kracht van familiebedrijven. Ziet de politiek ons nog wel staan?

Familiebedrijven zijn de hoeksteen van de Nederlandse economie. Veel mensen weten niet dat 70% van alle bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. Helaas weten ook veel politici en bestuurders dit niet en daarom krijgen ze ook niet de aandacht die ze verdienen.

Familiebedrijven zorgen niet alleen voor veel banen en relatief veel leerplekken, maar zijn ook het cement in de lokale samenlevingen. Kijk maar eens naar de reclameborden bij de voetbalvereniging of hockeyclub. Je vindt er vaak familiebedrijven terug. Het zijn ook bij uitstek bedrijven die vooruit kijken en bezig zijn met de volgende generatie. Een insteek die we juist nu in tijden van crisis nodig hebben.

ONL besteedt veel aandacht aan familiebedrijven. Dit is helaas hard nodig want er valt nog een grote slag te slaan in politiek Den Haag. Zo staat bijvoorbeeld in ons verkiezingsmanifest dat de regeling voor bedrijfsopvolging in stand moet blijven en de verplichte registratie in het UBO-register zorgt voor privacy problemen. We maken ons ook hard voor een scheiding tussen ondernemersvermogen en privévermogen bij opvolging. Bedrijfsopvolging is namelijk niet alleen belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf, maar ook voor de (lokale) samenleving. De hoogste tijd voor meer waardering voor familiebedrijven!